Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crna Gora treba da bude prva naredna članica Inicijative Otvoreni Balkan - | K-013 Portal

Crna Gora treba da bude prva naredna članica Inicijative Otvoreni Balkan

Vladimir Joković, crna gora, otvoreni balkan

Potpredsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu i lider SNP Vladimir Joković poručio je danas da je suština inicijative Otvoreni Balkan ekonomija, povezivanje regiona na osnovu ekonomskih sloboda, otvaranja granica i jačanja preduzetničkog duha i svakoj pojedinačnoj državi može samo da donese nove šanse za njihovo finansijsko i ekonomsko snaženje i da Crna Gora treba da bude prva naredna članica ove inicijative.

To je, pored ostalog, dodao je, bila ideja i pokretača procesa evropskih integracija nakon Drugog svetskog rata, kada se prvih šest država okupilo oko ideje ekonomske integracije.

Kasnije su se i oni koji su u početku bili skeptični takođe priključili tako da smo od Evropske ekonomske zajednice 1957. godine, koju je činilo šest država osnivača, danas došli do Evropske unije koja broji 27 država članica.

U Otvorenom Balkanu su danas tri države, Crna Gora treba da bude sledeća koja će se priključiti, poručio je Joković u autorskom tekstu za portal RTCG.

"Principi začetaka evropske integracije su identični onima na kojima se temelji Otvoreni Balkan. Otuda posebno čudi negodovanje povodom Otvorenog Balkana onih aktera koji zagovaraju da Crna Gora pristupi Evropskoj uniji. Jer po svemu što do sada znamo, pristupanje Crne Gore ovoj regionalnoj inicijativi i pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji su dva apsolutno komplementarna procesa", naveo je Joković.

Istakao je da je pažnju crnogorske javnosti u jednom momentu naročito izazvao dokument čije je pisanje iniciralo Ministarstvo evropskih poslova, a koji je trebalo da sadrži argumente za i protiv pristupanja Crne Gore Otvorenom Balkanu.

Umesto objektivne analize, ocenio je Joković, dobili smo pristrasno napisani tekst koji ne govori ni realno ni uverljivo o tome šta Crnoj Gori donosi učešće u tom regionalnom poduhvatu.

Joković je predložio da se objavi ko je autor ili ko su autori tog dokumenta i da javnost sazna kako je došlo do toga da baš taj autor ili ti autori budu određeni da pišu analizu.

Ubeđen je, kaže, da bi te informacije bile veoma korisne za procenu zašto smo dobili jednu nepotpunu, neobjektivnu i slabu analizu.

"Budući da se najveći broj kritičara Otvorenog Balkana u svom radu često poziva na potrebu produbljivanja evroatlantskih integracija Crne Gore, isto mi nije jasno kako to da zanemaruju poruku specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan gospodina Eskobara koji tvrdi da je Otvoreni Balkn treći stub američke politike na Zapadnom Balkanu. To znači da SAD podržavaju Otvoreni Balkan", naveo je Joković i dodao:

"Nije mi jasno ni to kako oni koji kritikuju Otvoreni Balkan, a podržavaju članstvo Crne Gore u EU, ne čuše precizno saopštenu poruku predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji je rekao da je Otvoreni Balkan prava stvar za države regiona. Biće, dakle, da se ovde pre radi o pokušaju nekih aktera da, kritikujući dobru ideju da se Crna Gora priključi Otovrenom Balkanu, politički navijaju za jednu ekipu koja je posle dugo vremena konačno u opoziciji i da toj ekipi pomažu u zaustavljanju Crne Gore u njenom progresu".

Istakao je da je njegov stav jasan i veoma precizan.

"Kada se analitički temeljno i tačno sagleda regionalna inicijativa Otvoreni Balkan i njeni dometi, jasno je da je interes Crne Gore da pristupi ovoj inicijativi. Zato ću i u javnosti i u Vladi Crne Gore zagovarati stav da se što pre priključimo Otvorenom Balkanu. Ne treba da zastajkujemo kad god nam neko iz prikrajka dobaci kakvu primedbu. Treba odlučno da idemo napred i da naše društvo brzim putem usmeravamo ka progresu", naveo je Joković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.