Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Despot srušen: Milo Đukanović bio više od 30 godina na vlasti, koje je sve funkcije obavljao - | K-013 Portal

Despot srušen: Milo Đukanović bio više od 30 godina na vlasti, koje je sve funkcije obavljao

milo djukanovic, crna gora, izbori

Milo Đukanović je političar sa najdužim stažom na vlasti u Evropi, koji se, sudeći prema rezultatima predsedničkih izbora u Crnoj Gori, završio.


On je takođe predsednik Demokratske partije socijalista (DPS), partije koja je vladala 30 godina u Crnoj Gori, te bivši premijer, ministar odbrane i narodni poslanik.
 
Milo Đukanović na vlast je došao posle Antibirokratske revolucije, zajedno sa Svetozarom Marovićem i Momirom Bulatovićem. Od te trojice jedini je u politici do danas ostao on. I na vlasti. Više od tri decenije najjača je politička figura crnogorske političke scene, ali i najdugovečniji evropski državnik koji je karijeru počeo pre pada Berlinskog zida.
 
Rodio se i odrastao u Nikšiću, gde je završio osnovnu i srednju školu. Kao sin sudije u mladosti je brzo napredovao kroz hijerarhiju Saveza komunista. Studirao je ekonomiju i 1979. godine postao član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Pre dolaska na vlast, nije imao imovinu.
 
Bio je komunistički omladinac i jedan od lidera socijalističke Crne Gore od 1989. do 1991. godine, predsednik vlade Crne Gore u četiri mandata (1991-1993, 1993-1996, 1996-1998; 2003.2006; 2008-2010; 2012-2016), predsednik Crne
Gore (1998-2002) i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova 2006. godine.
 
Đukanović je 1991. godine sa 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi. Bio je glavni zagovornik Miloševićeve nacionalističke retorike. Savezništvo traje do 1997. godine, kada se Milo Đukanović distancira od Miloševića i okreće
Zapadu. Iste godine osvaja i prvi predsednički mandat.
 
Početkom 2000. Đukanović pravi zaokret u svojoj politici i postaje zagovornik pokreta za nezavisnost Crne Gore. Do danas sebe predstavlja čuvarom crnogorskog identiteta i nezavisnosti, odnosno državnosti.
 
Optužbe o kriminalnim aktivnostima
 
Za vreme svoje 30-godišnje vladavine Đukanović i njegova porodica su drastično uvećali svoje bogatstvo. Pored optužbi za malverzacije na izborima, Đukanović je često optuživan i za brojne kriminalne aktivnosti. 
 
Italijanska agencija Ansa je 22. juna 2007. objavila detalje istrage tužilaštva italijanskog grada Bari, koji optužuju Mila Đukanovića da je bio na čelu grupe koje je između 1997. i 2000. godine zahvaljujući krijumčarenju cigareta između Crne Gore i italijanske pokrajine Pulje zaradila više desetina miliona evra.
 
Đukanović je, zajedno sa klanovima iz ove zemlje, dovođen i u vezu sa velikim švercom narkotika iz Južne Amerike.
 
Đukanović je spominjan u Pandora papirima, masovnom curenju finansijskih dokumenata koji su objavljeni početkom oktobra 2021. godine. Navedeno je da su Đukanović i njegov sin Blažo prenosili novac na ofšor račune od 2012, kada su uspostavili tajne ugovore o upravljanju imovinom iza mreže kompanija u više od pet zemalja.
 
Na sve optužbe za umešanost u kriminalne aktivnosti Đukanović je odgovarao da su to neistine, te da se radi o napadu na njega lično, njegovu porodicu i Crnu Goru.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.