Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dodik: Neću potpisati dokument o kvalifikaciji sukoba u Ukrajini - | K-013 Portal

Dodik: Neću potpisati dokument o kvalifikaciji sukoba u Ukrajini

dodik, šarl, briselv

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, koji večeras učestvuje na sastanku lidera parlamentarnih stranaka BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu, izjavio je da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini.

Dodik je na Tviteru istakao da su za "sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni".

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa Mišelom još uvek je u toku, prenosi RTRS.

Pojedini mediji u BiH su objavili dokument za koji navode da je politički sporazum, a koji se, između ostalog, dotiče i odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu.

Dodik je pred početak sastanka rekao da je sve u vezi sa sastankom mistično, kao i u vezi sa dokumentom o kojem se govori, ali da je ovo prilika da svi sednu za isti sto i razgovaraju.

Komšić: Ne idem u Brisel, jer nisam zadovoljan formatom razgovora

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je odlučio da ne prisustvuje sastanku koji je danas organizovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u Briselu, jer nije zadovoljan njegovim formatom.

Čović je danas najpre naveo da ne želi da ide u Brisel, jer će tamo biti i član Predsedništva BiH Željko Komšić, potom da ima stomačne tegobe, a zatim je na Tviteru objavio da nije zadovoljan formatom razgovora i da je "nemoguće postići dogovor sa onima koji krše Dejtonski sporazum.

"Od jedne hrvatske političke stranke danas je u Briselu zatraženo da pregovara o političkom sporazumu sa devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka. Format je bio obeshrabrujući i nemoguće je bilo postići fer dogovor sa onima koji promovišu kršenje Dejtonskog sporazuma", napisao je Čović, prenosi sarajevski portal.

On je u objavi na Tviteru ponovio svoj raniji stav da je razlog njegovog nedolaska i Komšić kojeg on naziva "drugim bošnjačkim članom Predsedništva BiH".

"Nema smisla prisustvovati sastancima koji će legitimisati i promovisati dva bošnjačka člana Predsedništva i sve one koji ne dele osnovne ustavne principe. Veliko hvala Šarlu Mišelu i Andreju Plenkoviću", napisao je Čović.

Osim Čovića, na sastanak nisu došli ni predsednik SDS-a Mirko Šarović, kao ni predsednik SBB-a Fahrudin Radončić.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.