Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đukanović: Srbija seje mržnju prema Crnoj Gori - | K-013 Portal

Đukanović: Srbija seje mržnju prema Crnoj Gori

milo djukanovic, predsednik crne gore

Crnogorski predsednik Milo Đukanović optužio je Srbiju da seje mržnju prema Crnoj Gori i crnogorskom identitetu, a tvrdi i da se Srpska pravoslavna crkva ponaša ''kao instrument ekspanzionističke politike Srbije prema regionu''.

Među nizom oštrih kritika koje je Đukanović na račun Srbije izneo na Podgoričkom novinarskom forumu je i da Srbija vodi politiku puštanja "duha mržnje" iz boce prema Crnoj Gori.

"Srbija neverovatno uporno radi u korist svoje štete. Ne treba to dokazivati, akter sam političkog života već 30 godina, ispratio sam devedesete godine, plan Z-4 koji je nuđen za Hrvatsku, planove koji su nuđeni za Bosnu, Rambuje koji je nuđen za Kosovo. Sve to je bahato, grubo i brzopleto odbijano i sve to se završavalo ozbiljnim gubicima po Srbiju i po one koji su bili kreatori takve politike u Srbiji. Nažalost, i po druge. Tako da nemam nikakve sumnje da i ova politika danas prema Crnoj Gori jeste politika puštanja duha iz boce, duha mržnje prema Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

On tvrdi da Srbija "seje mržnju prema Crnoj Gori i prema svemu što je crnogorsko" što će, kako je naveo, nepopravljivo pogoršati odnose između dve države.

To se, prema mišljenju Đukanovića, vidi kroz besomučnu kampanju koja se, kako tvrdi, iz Srbije vodi za lokalne izbore u Nikšiću.

"U Srbiji se, sa TV Hepi, vodi 'Bitka za Nikšić', kako se zove emisija koja je pokrenuta. A bitka se vodi sa namerom da se osvoji Nikšić. Nikšić se osvaja da bi se osvojila Crna Gora", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore kaže da, kada se govori o "srpskom svetu", govori samo o jednoj novoj sintagmi za nešto što, kako tvrdi, predstavlja tradicionalnu ekspanzionističku politiku velikosrpskog nacionalizma prema Crnoj Gori.

“Dakle od Načertanija iz 1844. pa do one politike koja je bila politika svesrpskog oslobodenja i ujedinjenja, pa preko politike 90. godina. Svi Srbi u jednoj državi, danas smo stigli do ‘srpskog sveta’, što je manje više, da kažem, samo različita formulacija za istu namenu. Tačno je da je pobeda dotadašnje opozicije na parlamentarnim izborima 30. avgusta dala nova krila toj ambiciji i takvom ekspanzionizmu prema Crnoj Gori. To se manifestovalo odmah u noći izbora, u noći proglašenja rezultata, i u nekoliko narednih dana'', rekao je Đukanović.

Jedna od tvrdnji koju je izneo je i da se SPC ponaša kao instrument ekspanzionističke politike Srbije prema regionu i da ona to konačno ima kao svoj zadatak.

"Kada pogledamo Zakon o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čini mi se da je član 12, on definiše upravo takvu ulogu SPC u regionu", naveo je on.

Smatra da je crnogorski identitet na udaru, a ocenjuje i da su u pravu oni kada prepoznaju u DPS opasnost od njene revitalizacije za ostvarivanje njihovih ekspanzionistickih ciljeva i oni zbog toga, kako navodi, sada žele da pobedu sa parlamentarnih izbora još jednom overe u Nikšiću.

"Nakon toga, kao što su sami kazali, stiže popis od izuzetnog nacionalnog interesa za državu Srbiju, popis gde se želi povesti kampanja da bi se ljudima objasnilo da nisu to što jesu, nego da su zapravo Srbi. I da bi se dokazalo da je Crna Gora srpska država i prirodan deo srpskog sveta i time se postiže cilj onih koji su pod novom sintagmom Srpskog sveta zapravo nevešto pokušali da prikriju da je reč o istoj velikosrpskoj politici. I to je kristalno jasno. To danas više nikome ne treba objašnjavati", naveo je Đukanović.

Govoreći o izborima u Crnoj Gori koji su održani 30. avgusta, Đukanović je rekao da su postojale "dve linije napada na građansku Crnu Goru".

"Jedna je bila od zvanične politike Srbije. Kada god govorimo o velikosrpskom nacionalizmu, manja je opasnost od njega kada dolazi sa nekih marginalnih adresa političke i društvene scene Srbije. Glavna opasnost je kada on dolazi od zvanične politike. On ovog puta definitivno dolazi od zvanične politike i rekao bih da ta zvanicna politika Srbije danas ima svoju formaciju u Crnoj Gori. To je Demokratski front. Demokratski front ima 27 poslanika, od 41 kojeg ima većina. Dve trećine su pod strogom kontrolom zvanične Srbije i njenog predsednika", tvrdi Đukanović.

Druga linija uticaja, tvrdi on, je Srpska pravoslavna crkva, a tu politiku je personifikovao mitropolit Amfilohije.

"Srpska pravoslavna crkva se danas uglavnom u Crnoj Gori oslanja na u meduvremenu konstituisanu vladu i pokušava da iz te Vlade crpi sve ono što su njeni interesi, ali je zato značajno pojačana ofanziva ovom prvom linijom - uticaja zvanične politike zvaničnog Beograda kroz sve ono što vidimo na medijskoj sceni, kroz bitku za Nikšic, sa namerom da se osvoji Nikšić, da se osvoji Crna Gora itd", rekao je Đukanović.

On smatra da je osnovna ideja uništiti građanski karakter Crne Gore i dovesti u pitanje njen put proevropskog razvoja.

"A rekao bih da je na izborima dominantna opasnost bila da se uništi sekularni karakter Crne Gore. Dakle ideje velikosrpskog nacionalizma koje je personifikovao mitropolit Amfilohije, bile su te", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore naglasio je i da se na izborima menja vlast.

"Na izborima 30. avgusta naši protivnici su imali nešto glasova više, čestitali smo. Izvolite sada, preuzmite odgovornost i vodite Crnu Goru, ali ako ste vaš uspeh na izborima protumačili kao pravo da uništite ili prodate i izdate Crnu Goru, pa onda to više nije političko pitanje. Onda ćemo to braniti onako kako se Crna Gora uvek branila tokom svoje hiljadugodišnje istorije. To mora biti jasno svakome ko je pogrešno protumačio rezultate izbora od 30.avgusta", naveo je Đukanović.

Đukanović je izrazio uverenje da će izbori u Nikšiću pokazati da će njegova Demokratska partija socijalista (DPS) imati više od 40 odsto glasova.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.