Ekološka katastrofa na Drini, hiljade kubika otpada -
Ekološka katastrofa na Drini

Ekološka katastrofa na Drini, hiljade kubika otpadamontekristo 0507


Ekološka katastrofa pogodila je Drinu, jednu od najlepših reka Evrope, koja je postala odlagalište smeća, jer su se u Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad slile hiljade kubika otpada, koje je stiglo Limom iz Crne Gore i pritokama Drine iz gradova Gornjedrinske regije, javlja danas Kliks.ba.

Sve što su reke "pokupile" na svojim obalama, sa divljih deponija ili što je bačeno iz čistog nemara danas se nalazi u Drinskom jezeru. Plastika, flaše, različiti kabasti predmeti i otpad plutaju jezerom.

Procene su da je na branu u Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubika otpada usled pucanja lančanice koja nije mogla izdržati ogroman pritisak.

Kiša i pljusak u Višegradu situaciju dodatno otežavaju, a pogled na jezero u ovom trenutku je kao da gledate ravno u kataklizmu. Radnici HE Višegrad pokušali su sanirati problem kako otpad ne bi ugrozio rad hidroelektrane.

Nedeljko Perišić, direktor preduzeća izjavio je novinarima da je reč o višedecenijskom problemu, a sve što se moglo učinili su sopstvenim snagama kako ne bi doveli u pitanje rad hidroelektrane.

Upozorio je takođe da se u gornjem toku reke Drine nalaze desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama Pračom, Tarom, Pivom, a najviše rekom Lim.

Preti opasnost da se u jezeru nađe još kubika otpada, jer je vreme padavina i bujanja voda što predstavlja veliku opasnost, a na ovakve situacije godinama upozoravaju ne samo odgovorni u preduzeću HE Višegrad već i ljubitelji prirode, svesni da je jedna od najlepših reka Evrope ugrožena nemarom onih koji bacaju otpad, ali i zbog činjenice da vlasti ne čine ništa da se ovaj problem konačno reši.

Iako je ovaj problem bio tema razgovora na najvišim nivoima tri države BIH, Srbije i Crne Gore, do danas nisu pronađena kvalitetna rešenja, a ekološka katastrofa se već dešava, prenosi Kliks.ba.

(FoNet)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.