Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Episkopski savet SPC u Crnoj Gori: Litije će biti nastavljene - | K-013 Portal

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori: Litije će biti nastavljene

litije, crna gora, region, vesti iz regiona, najnovije vesti, SPC

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori sinoć je saopštio "da najnovija zbivanja govore da je crnogorska vlada odustala od dijaloga i da će zato nastaviti s litijama, a premijer Duško Marković danas tvrdi da je to saopštenje odgovor na ponudu da se obustavi primena spornog zakona o verskim slobodama".

U saopštenju episkopskog saveta se, inače, ne pominje bilo kakva ponuda vlasti o obustavljanju primene zakona.

"Litijama koje će krenuti u svim hramovima crnogorskih gradova od nedelje svih Svetih, 14. juna ove godine i to istim onim ulicama na kojima smo ovih dana mogli videti i druga masovna okupljanja - proteste, državne proslave i obične šetnje građana, kojih, Bogu hvala, ima više od svakog prebrojavanja", navodi se u saopštenju objavljenom sinoć na portalu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ističe se da će učesnici litija truditi, kao i do sada, da prilikom organizacije budu ispoštovani zakonski propisi i odredbe o javnim okupljanjima.

"Naše litije idu ka ostvarenju četiri cilja: mir, ljubav, pravda i bratsko pomirenje! I taj ćemo cilj postići, uz Božiju pomoć", navodi se dalje.

Istovremeno predstavnike crnogorske vlade i skupštinske većine - one koji su predložili i izglasali ovaj neustavni i diskriminatorni anti-zakon, kao i one koji očigledno nameravaju da ga sprovode silom na sramotu, da odustanu od svojih jednostranosti i inata, i da državu sa njenim pravnim poretkom, zajednički grade u dogovoru i poštovanju Ustava i pravde Božje.

"Pozivamo ih na bratsku slogu i pomirenje, na isceljenje od bratomržnje, ali istovremeno, kao sveštenstvo i monaštvo Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori poručujemo, potvrđujući svenarodnu zakletvu: Ne damo svetinje", navodi se u saopštenju.

Podsećaju i da je prošlo mesec dana otkako se čeka odgovor premijera Duška Markovića na mitropolitov dopis da se dijalog i pregovori nastave odmah posle objavljenog ublažavanja zdravstvenih mera početkom maja ove godine.

"Do danas ga nismo dobili! Izjava Blaža Šaranovića, direktora Uprave za imovinu, od 6. juna ove godine, jasno nam govori da država - ignorišući dijalog i pregovore - počinje sa sprovođenjem diskriminatornog zakona! Sprovoditi odredbe zakona čije je odredbe stručna javnost ocenila kao neustavne i diskriminatorne vređa ljudsku inteligenciju i grubo narušava duh elementarnog dijaloga i dogovora i osnovnih ljudskih prava", navodi se u saopštenju Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori.

Očekivali su kažu, i bio je elementarni red, da će se državni organi suzdržati od bilo kakvih aktivnosti u vezi sa primenom ovog zakona - dok se pregovori ne bi okončali.

"Ali ne samo da to nije učinjeno, već su svojim jednostranim pravnim aktivnostima državne vlasti potvrdile da nisu za pregovore ni dogovore, za koje su se do sada samo verbalno, pred domaćom i međunarodnom javnošću, navodno zalagale", stoji, između ostalog u saopštenju.

Ističe se takođe da Crkva već pola godine sluša, kako kažu, verbalni pristanak državnih vlasti na dogovore i pregovore, ali je u stvarnosti drugačije.

"Imamo odugovlačenje i zaobilaženje teme na jednoj, i očigledno sprovođenje ovog neustavnog zakona na drugoj strani! Ustvari, ova vlast, u ime demokratije, nastavlja delo komunističkih vlasti Crne Gore, koja je ubila mitropolita Joanikija i više od sto pravoslavnih sveštenika, osudila na jedanaest godina zatvora mitropolita Arsenija za "propagandnu delatnost", srušila Njegoševu crkvu na Lovćenu i odagnala narod od Crkve… ", stoji u saopštenju.

Iz Episkopskog saveta poručuju da su zbog svega dužni da obaveste relevantne međunarodne adrese o hronologiji neposredne diskriminacije i primene dvostrukih aršina u Crnoj Gori i o dokazima kako u ovoj zemlji zakon nije jednak za sve.

"Očevidno, državna vlast koristi virus radi afirmacije svog još opasnijeg virusa - vlastoljublja, kao i privatizovanja, ne samo državno-narodne, nego i crkvene imovine", navodi se u saopštenju i dodaje da ne postoje razlozi zbog kojeg bi mogli da očekuju dobronameran i častan odnos aktuelnog režima prema Crkvi.

"Naprotiv…", poručili su iz Episkpskog saveta.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS