Grci zbog korone odlažu Uskrs -

Grci zbog korone odlažu Uskrs

Grčka crkva namerava da prenese praznovanje Uskrsa u noći između 26.i 27. maja do kada se nadaju da će crkva biti ponovo otvorena.

Svešteni Sinod održao je 1. aprila videozasedanje sa kog je pozvao vernike da se striktno pridržavaju uputstava zdravstvenih vlasti, da ostanu kod kuće, a pošto nije moguće prisustvo liturgiji ni pričešće na Uskrsa, pozivao vernike da pojačaju svoje molitve i sazdaju oltar u svojim srcima a da potom Uskrs praznuju u noći između 26. i 27. maja.

„Želimo i molimo se da opasnost uskoro prođe, tako da svi mi (sveštenstvo i narod) možemo biti počastvovani da zajedno proslavimo Svetlo Vaskrsenje Gospoda našeg uz prazničnu nedeljnu službu na dan Odanija velikog praznika Pashe, odnosno u ponoć od utorka, 26. maja do srede, 27. maja 2020.“

Sinod je zatražio od države da dozvoli da se službe završavaju u crkvama i manastirima tokom Stradalne sedmice i na dan Vaskrsa, čak i ako vernici ne mogu prisustvovati.

Arhijereji su odlučili da prilože 163.941 američkih dolara (150.000 evra) za borbu protiv virusa korona, pri čemu su članovi Sinoda priložili deo svojih primanja i pozvali ostale arhijereje Grčke Crkve da da im se pridruže.

Sinod je doneo odluku kojom ne dozvoljava ni jednom svešteničkom, manastirskom ili crkvenom delatniku da daje bilo kakve izjave ili nastupa u medijima po pitanju virusa korona. Mitropolit Nafpakta  Jerotej (Vlahos), koji je poslednjih godina bio portparol Sinoda za medije, jedini je arhijerej koji je ovlašćen da daje izjave medijima.

(Sputnjik)pancevo, beograd, novi sad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti