Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Janjić: Srbi sa severa Kosova moraće od sada da plaćaju struju - | K-013 Portal

Janjić: Srbi sa severa Kosova moraće od sada da plaćaju struju

dusan janjic, kosovo, struja, sever kosova

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da Sporazum o primeni mape puta za energetiku, koji je danas potpisan u Briselu, predvidja da Srbi sa severa Kosova ubuduće moraju da plaćaju račune za utrošenu struju, a da će srpski Elektrosever dobiti licencu za rad na Kosovu.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da su Kosovo i Srbija usvojile Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Sporazum su u Briselu potpisali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

U sporazumu od devet tačaka, se navodi da će kompanija za distribuciju i naplatu električne energije na severu Kosova – Elektrosever, dobiti licencu od prištinskih vlasti i da će u roku od sedam dana Elektrosever dostaviti podatke o potrošačima kosovskoj kompaniji za distribuciji struje (KEDS) i kosovskom operateru prenosnog sistema električne energije (KOSTT).

Navodi se i da će KEDS i KOSTT u roku od 30 dana imati pristup ključnoj trafostanici Valač, koja je do sada bila pod kontrolom Beograda.

„Konačno smo usvojili mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Ovo omogućava fakturisanje električne energije u četiri opštine na severu Kosova, u skladu s kosovskim zakonima i regulatornim sistemom“, saopštio je Bisljimi nakon potpisanog sporazuma u Briselu.

Dušan Janjić je rekao agenciji Beta da će prema usvojenoj Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma, Elektrosever do kraja ove godine biti potpuno integrisan u kosovski energetski sistem.

„Ovo je dobar aranžman jer će Elektrosever dobiti od Prištine licencu i dozvole da na severu Kosova vrši distribuciju i naplatu struje. Takodje, Elektrosever će dobiti i saglasnost od turske komapnije koja je nadležna za distribuciju struje na celom Kosovu“, kazao je Janjić.

Medjutim, po njegovim rečima, sva „drama“ ovog sporazuma će se videti kada Elektrosever dostavi podatke o nenaplaćenoj struji.

„Suštinski problem je u nemogućnosti naplate struje na severu Kosova, a samim tim i u nemogućnosti ispunjenja obeveza koje je preuzela kosovska vlada prema turskom operateru. Pre pet godina dug za utrošenu struju potrošača na severu Kosova je od 2008. godine iznosio 115 miliona evra. Struja na severu Kosova decenijama nije plaćana, to će sad morati da se plati, što će najverovatnije izazvati proteste kod lokalnog stanovništva“, istakao je Janjić.

Ocenio je da će pregovore o naplati duga za struju sada morati da vodi Srpska lista, a ne Beograd.

„Beograd će morati da plati“, kazao je Janjić i dodao da je dug za struju na godišnjem nivou preko 11 miliona evra.

„Od sledeće godine, kosovska vlada neće davati iz budžeta turskom distributeru novac za utrošenu struju na severu Kosova. To će morati da radi Srbija“, rekao je on.

Janjić je pojasnio da od gradjana neće moći da se naplati ceo dug za struju, a većina firmi na severu Kosova se nalazi pod upravom kosovske Agencije za privatizaciju.

„Čak ni ‘Trepča’ više nije srpska, već pet godina je, pravno ali ne i faktički, pod ingerencijom kosovske Agencije za privatizaciju. Tako da naplata duga za struju trebalo bi da ide u medjusobna potraživanja, a to poglavlje još nije otvoreno“, naglasio je Dušan Janjić.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.