Klix: Maske na Ustavnom sudu BiH -
Bosna i hercegovina, BiH, Sarajevo, ustavni sud, maske

Klix: Maske na Ustavnom sudu BiHmontekristo 0507


Sarajevski advokat Nina Kisić uložila je apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o obaveznom nošenju zaštitnih maski, smatrajući da je "nekonkretna i nepredvidiva".

Kisićeva smatra da je ta odluka doneta u nejasnoj proceduri i da se ne radi o zakonu, preneo je sarajevski portal Klix .

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je 12. oktobra ove godine doneo naredbu o obaveznom propisnom nošenju zaštitih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Izuzetak su sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, biciklisti, motorciklisti, vozači električnog romobila...

Kisić smatra da nije jasno šta Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo podrazumeva pod "sportista na treninzima", odnosno, da li se ovde radi o profesionalnim sportistima na treningu u za to predviđenim prostorima ili se odnosi na sve ljude koji treniraju i kako će policajci razlikovati ove kategorije.

Ustavni sud BiH je 22. aprila ove godine, po apelaciji Kisić o zabrani kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina, koju je doneo Federalni štab civilne zaštite, ocenio da se njome krši pravo na slobodu kretanja Ustava BiH, najpre zbog toga što nije bila vremenski ograničena.

Kisićeva pojašnjava da Ustavni sud može razmatrati apelaciju i kada nema sudske odluke nadležnog suda, ukoliko apelacija ukazuje na ozbiljna kršenja prava i osnovnih sloboda koje štiti Ustav ili međunarodni dokumenti.

Prema njenim rečima, apelacija je uložena da bi Ustavni sud BiH proverio ustavnost naredbe, smatrajući da je doneta bez obrazloženja i da je rok primene duži od dva meseca.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.