Kusovac: Ikona nije nacionalno blago, vredi 150 evra -
milorad dodik, sergej lavrov, ukradena ikona

Kusovac: Ikona nije nacionalno blago, vredi 150 evra
montekristo 0507


„Umetnički gledano, ikona je beznačajna, a tržišno vrlo skromna i to zbog srebrenog okova, ali vrlo rđave izrade i nema veliku vrednost. Ko dobije 150 do 200 evra za nju, taj je savršeni trgovac”, tvrdi Kusovac a prenosi Politika.

Ikona koju je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu nije nacionalno blago, nego ruska serijska ikona, kakvih ima „kao šaše”, tvrdi istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Povodom tvrdnji da je reč o kulturnom dobru Ukrajine, Kusovac je istakao da je to „budalaština”, te napomenuo da Zavod za zaštitu spomenika kulture ne bi mogao da dozvoli Dodiku da pokloni vredniji poklon nekom stranom zvaničniku da ga ovaj iznese iz zemlje.

„Slušao sam ministarku iz BiH (Biseru Turković), koja proglašava da je to kulturno dobro iz Ukrajine. To je budalaština. Eto im je onda, nekada se zakite njome“, rekao je za agenciju Srna Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu, preneo je Sputnjik.

Prema njegovim rečima, „ikona je, umetnički gledano, beznačajna, a tržišno vrlo skromna i to zbog okova koji je od srebra, ali vrlo rđave izrade i nema veliku vrednost“.

„Ko dobije 150 do 200 evra za nju, taj je savršeni trgovac“, rekao je Kusovac.

On je naveo da ova ikona nije bogoslužbena, hramovna ikona, već privatna ikona i pripada tipu najprostijih, putnih, džepnih ikona koje su se proizvodile u velikim tiražima i prodavale za nekoliko rubalja.

Kusovac je ocenio da ikona potiče iz perioda sa kraja 18. ili početka 19. veka i istakao da je u to vreme u carskoj Rusiji bilo na hiljade radionica koje su proizvodile dnevno po 50 do 60 ovakvih ikona ili onoliko koliko uspeju da naprave zlatnih ili srebrnih okova prema šablonu.

On je objasnio da je slikano samo ono što se vidi ispod okova – glave i ruke svetaca i sa strane Bogorodice i Hrista.

Crkve ih, prema pravilu, nisu kupovale, već samo osveštavale, kako bi vlasnik mogao da se moli pred njom, dodao je Kusovac, prenosi Sputnjik.

On je napomenuo da se na okovu nalaze takozvane „punkcije“ koje sadrže sve bitne podatke - kvalitet srebra, radionicu i čak i ime majstora i najčešće godinu.

(Politika)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble