Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministar odbrane Hrvatske o izostanku reakcije na letelicu: Šta su i mogli da urade za sedam minuta? - | K-013 Portal

Ministar odbrane Hrvatske o izostanku reakcije na letelicu: Šta su i mogli da urade za sedam minuta?

hrvatska, bespilotna letelica, zagreb

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić izjavio je danas da je bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu, bila uočena na radarima i da je praćena od ulaska u hrvatski vazdušni prostor.

"Posade na radarskim sistemima su uvek na visokom stepenu spremnosti, kao i protivvazdušna odbrana. Imamo protivvazdušnu odbranu, ona ima određena ograničenja i to nam je glavni prioritet", rekao je Banožić.



On je kazao da je letelica u 22.57h ušla u Hrvatsku iz Mađarske, da se kretala brzinom od 700 kilometara na čas i da je u hrvatskom vazdušnom prostoru bila sedam minuta pre nego što je pala.

"Moramo uporediti signale radarskih sistema, da li je trebalo biti izdato upozorenje ili se radilo o skupljanju podataka", naveo je Banožić.

On se složio sa ocenom hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je reč o ozbiljnom incidentu, ali da nije bio usmeren prema Hrvatskoj i dodao da je u toku istraga koja "ukazuje na određene zaključke".

Na pitanje zašto nije reagovano kada je letelica uočena na radarima, Banožić je upitao "šta bi realno mogli da naprave u vremenu od sedam minuta".

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, admiral Robert Hranj kazao je da avioni MIG nisu podignuti kada je letelica uočena na radaru.

"Incident je ozbiljan. Puno smo saznali, ali sledi intenzivna istraga", dodao je Hranj.

Povodom vrste bespilotne letelice, Hranj je rekao da je reč o staromodnim letelicama iz prošlog veka koje su bile rasprostranjene u oružanim snagama SSSR.

Naveo je da bez detaljne analize ne želi da spekuliše čija je letelica.

Hranj je ocenio da hrvatska protivvazdušna odbrana ima nedostatke i da su u planu ulaganja i ukazao da je Hrvatska u protivvazdušnom smislu deo šireg NATO sistema.

Upitan o spekulacijama da je na letelici bilo naoružanja, Hranj je kazao da prve informacije ne govore u prilog toj tezi.

Oglasila se i Hrvatska kontrola vazdušnog saobraćaja (HZKP) koja je navela da bespilotna letelica nije imala transponder i da je ta institucija zato nije detektovala sekundarnim radarima koji se koriste za kontrolu aviona.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.