Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na protestima u Skoplju povređeno 47 policajaca i privedeno 11 demonstranata - | K-013 Portal

Na protestima u Skoplju povređeno 47 policajaca i privedeno 11 demonstranata

skoplje, protest

Ukupno 47 policajaca je povredjeno na sinočnjim protestima u Skoplju, a privedeno je 11 nasilnih demonstranata, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije.

„Medju povredjenim policajcima 11 imaju teže, a dvojica imaju ozbiljne povrede“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Makdonije Oliver Spasovski, nakon što je obišao povredjene policajce smeštene na Klinici za neurohirurgiju.

Prema njegovim rečima, tokom jučerašnjeg protesta prijavljena su oštećenja prozora i fasada na sva tri objekta (pred kojima su gradjani protestovali): na Vladi Severne Makedonije, na Ministarstvu spoljnih poslova i na Sobranju.

„Pored ovoga, demonstranti su polomili 16 policijskih štitova, nekoliko zaštitnih policijskih šlemova i radio-veza, a oštećeni su i policijska kućica ispred parlamenta i jedno policijsko vozilo“, rekao je Spasovski.

Istakao je da su tokom večeri demonstranti „opusteli imovinu, čupali bekaton pločice, saobraćajne znakove, železne predmete i delovi klupa u Žena parku (preko puta Sobranja), koji su zajedno sa kamenjem, jajima, molotovljevim koktelima, kantama za đubre i pirotehnikom bacali, kako prema objetima, tako i policajacima koji su čuvali te državne institucije“.

Sukob policije sa demonstrantima desio se na protesima protiv prihvatanja francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom, koje podržava najveća makedonska opziciona partija VMRO DPMNE, a koji su sinoć održani četvrti dan uzastopno.

Na tim protestima je učestvovalo više hiljada gradjana, a do sukoba je došlo kada je više desetina mladjih ljudi, medju kojima je bilo i maskiranih, u završnom delu protesta kod Sobranja, uklonilo zaštitnu ogradu i počela da kamnenje, baklje, petarde i razne tvde predmete baca na korodon polcije, koji je reagovao i rasterao ih.

Spasovski je naglasio i da tokom protesta policija nije koristila ni pirotehnička ni hemijska sredstva za razbijanje mase, odnosno da ni u jednom trenutku nije bilo dokaza o prekoračenju ovlašćenja, već je policija delovala isključivo u okviru svojih nadležnosti.

„Nijedan građanin nije povređen, a 11 osoba privedeno. Napad na policajca je teško krivično delo i takvi postupci se neće tolerisati“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije.

On je ocenio da sinoćnje demonstracije „nisu bili protest, niti demonstracija patriotizma“.

„To je vandalizam i odradjivanje dnevno-političke agende. Klasično nasilje nad sopstvenom državom i njenim institucijama“, istakao je Spasovski.

Protest protivnika francuskog predloga za rešavanja spora sa Bugarskom, za koji smatraju da vodi bugarizaciji njihove zemlje i daljoj blokadi evrointegracija, najavljen je i za večeras.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.