Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nema sporazuma koji zabranjuje slanje specijalnih snaga na sever Kosova - | K-013 Portal

Nema sporazuma koji zabranjuje slanje specijalnih snaga na sever Kosova

kfor, sever kosova

Ne postoji sporazum koji zabranjuje slanje ili raspoređivanje specijalnih snaga na sever Kosova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.


Međutim, sporazum između Kosova i NATO-a zahteva da se za razmeštanje snaga Bezbednosne snage Kosova dobije saglasnost KFOR-a, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).
 
Vlasti u Srbiji su u nekim slučajevima navele da kosovske institucije nemaju pravo da šalju specijalne policijske snage u severne opštine: Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, ali nisu precizirale na koji član ili odredbu Sporazuma Brisela se pozivaju.
 
Trenutno, u ovom delu Kosova - gde, prema RSE, deluju i paralelne strukture Srbije – pojedini lokalni Srbi postavili su barikade da se suprotstave hapšenju bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića.
 
Zbog napete situacije, kosovska policija je pojačala prisustvo na ovom području, a vlasti su negirale da su tamo upućene specijalne jedinice, kako su tvrdili pojedini srpski zvaničnici.
 
U "Prvom sporazumu o principima koji regulišu normalizaciju odnosa", poznatiji kao Briselski sporazum, navodi se da treba da postoji samo jedna policija, koja se zove Kosovska policija, i da svi policajci na severu treba da budu integrisani u nju.
 
Kako je navedeno, postoji pasus gde je navedeno da će postojati regionalni policijski komandir za četiri opštine sa srpskom većinom, koji mora biti Srbin, državljanin Kosova i njega predlažu četiri predsednika opština na severu, a imenuje ga ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.
 
Međutim, ni u jednoj tački tog sporazuma se ne pominje odlazak ili ne dolazak specijalnih jedinica kosovske policije na sever. Bivša šefica pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri takođe je negirala tvrdnje srpskih zvaničnika.
 
Portparol EU Piter Stano izjavio je 14. oktobra prošle godine da takav sporazum ne postoji, ali je dodao da je uobičajena praksa da se koordinira sa međunarodnom zajednicom pre eventualnog raspoređivanja specijalnih snaga na sever.
Istovremeno Zakon o policiji Kosova obavezuje tu instituciju da obavlja poslove na celoj teritoriji zemlje.
 
Za razliku od kosovske policije, raspoređivanje Bezbednosne snage Kosova u severnim opštinama je ograničena sporazumom između Kosova i NATO-a, kojim je za njeno stacioniranje na severu Kosova potrebna saglasnost i dozvola komandanta KFOR-a.
 
Iz KFOR-a su za RSE odgovorili da one mogu biti raspoređene u severnom delu Kosov samo uz prethodnu saglasnost Kfora, ali i da nijedan zahtev za ovo nije podnet komandantu Kfora.
 
KFOR prati situaciju na severu Kosova
 
Međunarodna mirovna misija na Kosovu (KFOR) saopštila je večeras da pomno prati dešavanja na severu i da je bliskom kontaktu sa predstavnicima kosovskih i srpskih snaga, javla portal Kosovo onlajn pozivajući se na prištinske medije. Prema navodima portala Reporetri, Kfor nije odgovorio da li će učestvovati u uklanjanju barikada na severu.
 
"Kfor nastavlja da bude izuzetno oprezan i potpuno sposoban da sprovede svoj mandat UN kako bi omogućio bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. To uključuje provećanje patrola na severu Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Euleksom", navode iz Kfora.
 
Komanda Kfora ističe i da je u kontaktu i sa bezbednosnim snagama Srbije.
 
"Komandant Kfora nastavlja da bude u kontaktu sa svojim kolegama, uključujući predstavnike kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija Kosova, kao i sa šefom Oružanih snaga Srbije“, navedeno je iz Kfora.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.