Nov ultimatum Prištine: Srbija da povuče poternice, inače bez dijaloga -
Priština, Kosovo, ultimatum

Nov ultimatum Prištine: Srbija da povuče poternice, inače bez dijalogamontekristo 0507


Kosovska MSP Stubla izjavila je da predstavnici Prištine ne treba da učestvuju u dijalogu, dok srpske vlasti ne povuku poternice prema pripadnicima bivše OVK.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je da predstavnici centralnih instituija u Prištini ne bi trebalo da učestvuju u dijalogu sa Beogradom, sve dok srpske vlasti ne povuku poternice prema pripadnicima bivše tzv.Oslobodilačke vojske Kosova, raspisane preko Interpola.

U poslednjih sedam dana u Turskoj i Albaniji tamošnje vlasti privele su na kratko veterane OVK Imri Iljazija i Murteza Kastratija, po poternicama Interpola a na zahtev, kako u Prištini tvrde, srpskog pravosuđa.

"Srbija, kao agresivna strana, koja se nije izvinila i nije izvela pred lice pravde ratne zločince koji su ubijali, masakrirali, silovali, uništavali i krali, ne bi trebalo da ima priliku da sedi za stolom dijaloga sa Kosovom, a da istovremeno ažurira političke poternice protiv boraca za oslobođenje i koji su branili svoj prag", rekla je Haradinaj Stubla prištinskim medijima.

Regionalni zapovednik bivše OVK Šukri Buja pridružio se Meljizi Haradinaj, rekavši da je dijalog besmislen, ukoliko Beograd ne prestane sa diplomatskim napadima.

Buja kaže da bi lokalne institucije trebalo da traže od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da ne priznaju listu Interpola radi procesuiranja pripadnika bivše OVK.

Prištinski analitičar za bezbednost Nuredin Ibiši smatra da "progon bivših pripadnika OVK dolazi kao rezultat neefikasnosti kosovskih institucija", koje, prema njegovim rečima, nekoliko godina nisu uspele da učlane Kosovo u Inteprol.

(RTS)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.