Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nova serija sajber napada na servere Crne Gore, pojedini servisi nedostupni - | K-013 Portal

Nova serija sajber napada na servere Crne Gore, pojedini servisi nedostupni

crna gora, sajber napadi

Crna Gora je od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu.

Primarna meta je struktura državnih organa, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj, prenosi Euronews. 

On je na svom Tviter nalogu naveo da stručnjaci resora pravovremeno preduzeli odbrambene mere.

"Iako su trenutno iz bezbednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nisu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016. godine, informisala saveznike", istakao je Dukaj na Tviteru.
 
Serveri Vlade Crne Gore bili su na udaru i 22. avgusta. Nije poznato kada su napadi počeli ni da li su dosad prouzrokovali neku štetu, a iz MJU su rekli da za sada ne mogu da daju detalje, jer rade na "minimizaciji štete".
 
Administratorima servera koji rade na Windows platformi upućena je poruka elektronske pošte, sa hitnim obaveštenjem da ugase servere koji su na ovoj platformi. U obaveštenju u koje su Vijesti imale uvid navodi se da je to neophodno "iz razloga zaštite podataka, zbog sajber aktivnosti kojima je izložena vladina infrastruktura".


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.