Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novi zemljotresi zatresli Hrvatsku, jedan je bio 4,9 stepeni - | K-013 Portal

Novi zemljotresi zatresli Hrvatsku, jedan je bio 4,9 stepeni

zemljotres u hrvatskoj, zemljotres u petrinji

U Hrvatskoj je registrovan još jedan zemljotres u 9.21 sati jačine 4,1 stepen. Prema podacima Evrospko-mediteranskog seizmološkog centra, epicentar zemljotresa bio je 14 kilometara od Siska.

Građani Siska rekli su da je to bio "jak udar, vibracija" i da je kratko trajao uz "blagu tutnjavu i treskanje“.

U 6.16 časova Hrvatsku je zatresao još jači zemljotres, a prema prvim podacima EMSC-a, imao je snagu 4,9 stepeni po Rihteru.

Epicentar zemljotresa zabeležen je 18 kilometara zapadno od Siska, piše portal Indeks.

Kako dodaje EMSC, ovo je bio 38. zemljotres koji se osetio u Hrvatskoj u poslednjih 49 sati. U 6.26 osetio se još jedan zemljotres. Taj je, prema EMSC-u, imao snagu 4,6 stepeni, a epicentar je registrovan severozapadno od Siska, odnosno 46 kilometara jugoistočno od Zagreba.

Iz Seizmološke službe Hrvatske podaci su nešto drugačiji procene od EMSC-a.

Zemljotres u 6.15 časova bio je jačine 4,7, onaj nešto kasnije 4,8 s epicentrom na području Petrinje, rekla je Ines Ivančić, rukovodilac Seizmološke službe za Hrvatski radio.

Potvrdila da će se tlo i dalje tresti.

"Tlo će podrhtavati duže vreme, zemljotres u utorak bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih", rekla je Ivančić.

Potvrdila je da će i slabiji potresi, poput jutrošnjih, imati uticaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u utorak.

Navela je da je Petrinju od ponedeljak pogodila "ogromna količina" manjih zemljotresa.

Zemljotrese registruju skoro svaki minut, rekla je Ivančić, navodeći da je potresa, jačih od 3 bilo barem 25 do 30.

Nakon jučerašnjeg zemljotresa od 6,2 stepeni u Petrinji, osetilo se više slabijih. Nažalost, poginulo je sedam osoba. Materijalna šteta je ogromna, u Petrinji skoro da nema građevine koja nije oštećena.

Ruševine se i dalje pretražuju u nadi da ispod njih više nema stradalih.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić je jutros rekao da lljudi, čije su kuće srušene, nisu želi da idu u organizovani smeštaj.

U zagrebačku kovid bolnicu Dubrava je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći prebačeno 54 bolesnika iz Sika i Petrinje, od toga je njih osam na respiratorima.

Lakši bolesnici su primljeni u zagrebačku Arenu, njih 74. Društvenim mrežama su se kasno sinoć proširile priče o navodnim pljačkama na porušenom području, ali s nadležni to demantovali.

Stanovnici Petrinje, Gline i ostalih mesta noć su proveli uz vatru na ulici iz straha od novog jačeg potresa.

Neki su spavali u svojim automobilima ispred kuća.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city