Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Od 19. oktobra vozači iz Srbije u BiH bez zelenog kartona - | K-013 Portal

Od 19. oktobra vozači iz Srbije u BiH bez zelenog kartona

zeleni karton, bosna, bih

Za vozače iz Srbije od ponedeljka 19. oktobra prestaje da važi obaveza posedovanja "zelenog kartona" prilikom ulaska motornim vozilom u Bosnu i Hercegovinu, saopštilo je danas Udruženje osiguravača Srbije.

Isti princip, navodi Udruženje, važiće i za vozila sa tablicama Bosne i Hercegovine koja ulaze u Srbiju.

Za prelazak granice, u oba smera, biće dovoljna tablica s registarskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan, napominje Udruženje.

U Udruženju objašnjavaju da to znači da je BiH primljena u Multilateralni sporazum, a da je objavom u Službenom glasniku Evropske unije, Savet Evrope definisao 19. oktobar kao datum početka primene novog sistema prelaska granice motornim vozilom bez potrebe posedovanja "zelenog kartona", jer je registarska oznaka dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće.

Ističu da je radom tog Udruženja, Srbija postala član Multilateralnog sporazuma od 2012. godine.

Time je, navode, vlasnicima ili korisnicima motornih vozila srpskih registracionih oznaka omogućeno da bez ikakve dodatne dokumentacije, troškova ili kontrola, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema "zelene karte", koji sada broji tridesetčetiri zemlje.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.