Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Opozicija u S. Makedoniji podnela incijativu za glasanje o nepoverenju vladi Zorana Zaeva - | K-013 Portal

Opozicija u S. Makedoniji podnela incijativu za glasanje o nepoverenju vladi Zorana Zaeva

zoran zaev, severna makedonija, vlada zorana zaeva, vmro dpmne

Potpredsednik i poslanik opozicionog VMRO DPMNE Aleksandar Nikolovski izjavio je danas da je u Sobranju podneta incijativa za glasanje o nepoverenju Vladi Severne Makedonije, Zorana Zaeva.

Nikolovski je na konferenciji za novinare rekao da je inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi potpisao 61 poslanik novodogovorene većine u parlamentu sa 120 mesta“.

On je precizirao da su incijativu potpisali poslanici koalicije oko VMRO DPMNE, partije „Levica“ i albanskih stranka „Alijansa za Albance“, „Alternativa“ i „Besa“ (koja je i dalje deo vlade Zorana Zaeva).

Nikolovski je rekao da na sednici parlamenta, koja treba da se održi u roku od tri dana, za nepoverenje vladi bude više od 61 glasa, jer se za podršku razgovara i sa drugim poslanicima.

Na pitanje o izjavi poslanika Alternative Skedera Redžepija da negov potpisa neće stajati uz potpise poslanika „Levice“, Nikolovski je rekao da je Redžepi „častan čovek i dobar poslanik od kojeg se očekuje da doprinese izglasavanju nepoverenja ovoj vladi“.

„Videćete u četvrtak. Ubedjen sam da će gospodin Redžepi glasati za rušenje ove vlade SDSM i DUI“, rekao je potpredsednik VMRO DPMNE Aleksandar Nikolovski.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev napisao na Fejsbuku da je opozicija „zbog puste želje za vlast spremna da državu vodi nizbrdo i da narod strada“, kao i da zna da iza gradjanske i državničke ideje „kao bedem ponosno stoji većina gradjana i većina poslanika“.

„Ovih dana smo svedoci ugrožavanja Dogovora iz Prespe, Dogovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom, Ohridskog dogovora, (ideje) jednog i jednakog društva za sve, mira gradjana i dobrih odnosa sa susedima. Ali, ima ova država svoj narod, i gradjane, i demokrate, i borce, i političare i partije, koji neće dozvoliti da Mickoski, Apasiev (Levica) i Gruevski zarobe i ponvo upropaste državu“, napisao je Zaev.

Podnošenje interpelacije najavio je juče lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji je rekao da će nova parlamentarna većina dogovorena u petak uveče, to uraditi ako premijer Zoran Zaev ne ispuni obećanje i podnese ostavku.

Na nedavnim lokalnim izborima stranka Mickoskog je pobedila SDSM Zorana Zaeva, koji je zbog toga 31. oktobra podneo ostavku na funkcije predsednika Vlade i partije, ali je naveo da nije vreme za vanredne parlamentarne izbore jer je vladajuća koalicija stabilna.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.