Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otvara se prvi državni zatvor u BiH - | K-013 Portal

Otvara se prvi državni zatvor u BiH

Bosna i Hercegovina, državni zatvor, BiH

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine danas će upriličiti svečano otvaranje Zavoda za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mera Bosne i Hercegovine u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom, uz konsultacije i preporuke kriznih štabova, kao i međunarodnih partnera donatora i kreditora koji su pomogli izgradnju prvog državnog zatvora, svečanoj ceremoniji će moći da prisustvuje ograničen broj zvanica, kao i medija, prenosi Klix.ba.

Prema sistematizaciji, u državnom zatvoru će biti zaposleno oko 280 radnika. Radi se o prvom zatvoru u BiH na državnom nivou.

Izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra.

BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske je bila dva miliona evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smešten po jedan zatvorenik, je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni s evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Time će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i rešiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprineti boljoj resocijalizaciji počinilaca "lakših" krivičnih dela.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.