Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Patrijarh Porfirije predvodio litiju u Herceg Novom - | K-013 Portal

Patrijarh Porfirije predvodio litiju u Herceg Novom

patrijarh porfirije, herceg novi, liturgija, litija

Patrijarh srpski Porfirije predvodio je u Herceg Novom večernju litiju povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Od 20.30 časova patrijarh srpski će prisustvovati predstavljanju izabranih dela pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, prenosi Srna.  

Porfirije je jutros služio liturgiju u manastiru Savina, povodom slave tog pravoslavnog hrama.

Svečana akademija u čast 640. godišnjice od osnivanja Herceg Novog biće održana sutra uveče na Kanli kuli, a potom će uslediti program "Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjega", posvećen uspomeni na mitropolita Amfilohija, koji će otvoriti patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Savina

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije jutros je, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, slavu manastira Savina, služio liturgiju u ovom manastiru kod Herceg Novog.

Sasluživali su mu mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi pakračko-slavonski Jovan, dalmatinski Nikodim i toplički i izabrani šabački Jerotej, sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, uz molitveno učešće vernika, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Srpski patrijarh je blagoslovio vernike u besedi posle liturgije, poželevši da im Bog "podari mir, radost i ljubav, jedinstvo u veri, lepoti i radosti".

"Tako jedinstveni zagrlimo i zagrlite svakoga ko dolazi u ovaj grad, bez obzira kako se Bogu moli i kom narodu pripada. Zagrlite sve, jer samo tako ćete osetiti zagrljaj presvete Bogorodice", porucio je patrijarh.

Usledila je sveta pričest, potom i lomljenje slavskog kolača, a nakon Svete arhijerejske liturgije priređen je kulturno-umetnički program.

Mitropolit Joanikije je patrijarhu Porfiriju poklonio ikonu Svetog Stefana koji u rukama nosi grad Herceg Novi, kao njegov zaštitnik, a iguman manastira Savina jeromonah Makarije poklonio je patrijarhu Porfiriju ikonu Bogorodice, prenosi Srna.

Jutrošnjoj liturgiji prisustvovali su, pored predstavnika Opštine Herceg Novi na čelu sa predsednikom Stevanom Katićem, brojni gosti, među kojima su predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i poslanici, ministri Vladimir Joković, Dragoslav Šćekić i Momir Vojinović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Nenad Popović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama u Vladi Srbije, Vladimir Roganović, konzul Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović, predsednici Opština Boke kotorske, hercegnovski imam, efendija Husein Hodžić.

manastir, savina, crna, gora, porfirije

U 18 sati u Herceg Novom biće održana večernja litija, a od 20.30 patrijatrih će prisustvovati predstavljanju izabranih dela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Svečana akademija u čast 640. godišnjice od osnivanja Herceg Novog, biće održana sutra uveče, 29. avgusta, od 19.30 časova na Kanli kuli, nakon čega će uslediti program "Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjega", posvećen uspomeni na mitropolita Amfilohija, koji će otvoriti patrijarh Porfirije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.