Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Porfirije sluzio liturgiju u obnovljenom hramu u Zagrebu - | K-013 Portal

Porfirije sluzio liturgiju u obnovljenom hramu u Zagrebu

porfirije, zagreb, liturgija

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju u zagrebačkom Sabornom hramu posvećenom Preobraženju Gospodnjem.

"Danas je Preobraženje i, evo, imamo priliku da služimo prvi put posle potresa i to nije slučajno. Preobraženje je pre svega slava ovog hrama", rekao je Porfirije, preneo je sajt SPC.

On je izrazio radost zbog uspešnih radova na obnovi Sabornog hrama koji je pretrpeo ozbiljna oštecenja u zemljotresima prošle godine.

"Iako još ima dosta posla, hram je statički siguran i može, a molimo se bogu da do toga ne dođe, podneti i mnogo veće udare. Ostaje još da se iznutra do kraja uredi živopis i da se spoljna zidna plastika vrati u svoj prvobitni izgled. Siguran sam da smo zbog toga svi danas radosni. Naravno, da bismo došli do ove pozicije pomogli su mnogobrojni pojedinci, ali i evropske institucije i državne institucije", dodao je Porfirije.

Patrijarh u Herceg Novom 27, 28. i 29. avgusta

Patrijarh Porfirije boraviće u trodnevnoj zvaničnoj poseti Herceg Novom 27, 28. i 29. avgusta, povodom 640 godina od osnivanja grada i slave manastira Savina, Velika Gospojina.

U organizaciji Opštine Herceg Novi i Mitropolije crnogorsko-primorske, svečani doček Patrijarha biće upriličen 27. avgusta u 18 časova u manastiru Savina.

Na dan slave manastira Savina, 28. avgusta, patrijarh će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru od 09 časova. Istog dana od 18 časova biće održana večernja litija, a od 20.30 časova predstavljanje izabranih dela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Svečana akademija u čast 640 godišnjice od osnivanja Herceg Novog biće održana 29. avgusta od 19.30 časova na Kanli kuli, nakon čega će uslediti program “Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjega”, posvećen uspomeni na mitropolita Amfilohija.

Poseta patrijarha Herceg Novom bila je planirana za prošlu sedmicu, ali je zbog trodnevnog dana žalosti nakon tragedije na Cetinju odložena.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.