Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj - | K-013 Portal

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Hrvatski predsednik Andrej Plenković potvrdio je danas da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa, kao i da se radi o mlađem čoveku koji ima blaže znakove bolesti.

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

On je to rekao nakon sednice kriznog štaba za koronavirus i dodao da je pacijent smešten na Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Plenković je dodao da je muškarac izolovan i da je u dobrom stanju.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je oboleli mladić boravio u Milanu od 19. do 21. februara i da ima blaži oblik bolesti.

"Ovim podižemo nivo odbrane i mere, koncentrišemo se na kontakte koje je ostvario i postupamo na adekvatan način. Ulazimo u fazu višeg nivoa odgovora na ugrožavanje, bolest je slična običnom gripu i ne očekuju se veće komplikacije od onih koje su prilikom infekcije gripom", rekao je Beroš.

On je dodao i da je određena lokacija za karantin, ali da za sada te podatke neće izneti u javnost.

U bolnici u Rijeci nalazi se i devet radnika koji su radili u fabrici u Italiji, a u kojoj je potvrđeno 20 slučajeva zaraze koronavirusom, i od njih devet samo jedan ima simptome koronavirusa, a njihovi nalazi biće poznati popodne.

Direktor KBC Rijeka Davor Štimac rekao je da su oni starosti između 19 i 50 godina, da je klinika ispražnjena i da su u njoj samo oni koji su imali veze sa virusom.

"Pacijenti su prema uputstvima štaba smešteni ovde. Jedan je u izolacijskoj jedinici, a ostali su u uobičajenim sobama Klinike za infektivne bolesti. Ukoliko nalazi budu negativni, oni će biti otpušteni. Negde oko 15 sati pretpostavljam da će stići nalaz", kazao je Štimac.

Zagrepčanin sa koronavirusom u petak bio na poslu

Zagrepčanin, prvi Hrvat kome je potvrđena zaraza koronavirusom, zaposlen je u jednoj tehnološkoj firmi i u petak je bio na poslu, piše zagrebački portal Index.

U Milanu je bio na fudbalskj utakmici Lige prvaka između Atalante i Valencije. Devojka sa kojom je bio u Milanu još nije testirana na virus.

Oni su u Milanu boravili od 19. do 21. februara.

Po povratku, u petak je bio na poslu i već oseća određene simptome, ali ih je pripisao prehladi ili gripu.

Devojka i svi ostali sa kojima su bili u kontaktu će biti testirani.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.