Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Premijer S.Makedonije: Članstvo u EU do 2030. ostvariv cilj - | K-013 Portal

Premijer S.Makedonije: Članstvo u EU do 2030. ostvariv cilj

severna makedonija, clanstvo eu

Premijer Severne Makedonije. Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je on „racionalni optimista“, te smatra da je punopravno članstvo njegove zemlje u Evropskoj uniji do 2030. ambiciozan, ali ostvariv cilj.

Kovačevski je u intervjuu državnoj agenciji MIA, prenela je Vlada, podsetio da je Severna Makedonija 19. jula počela pregovore sa EU i održala prvu međuvladinu konferenciju, da je 15. septembra počeo proces skrininga, a da je 26. oktobra potpisala sporazum o Fronteksu, što je prvi dokument potpisan zajedno sa svih 27 država – članica EU, na makedonskom jeziku, bez ikakvih dodataka, zvezdica i fusnota.

„Sa ova tri datuma započeli smo novo poglavlje na našem evropskom putu i ​​idemo ka punopravnom članstvu u EU. Donosili smo veoma teške odluke, ali i time pokazali viziju, liderstvo i hrabrost, jer sve ovo zaista znači priliku za bolju, bogatiju budućnost, bolji životni standard građana, mogućnost da naša deca žive u EU… i to ovde, u Severnoj Makedoniji“, rekao je Kovačevski.

Istakao je da skrining teče kako je i planirano, a da su pred njegovom zemljom sada ustavni amandmani koji će biti pred makedonskim Sobranjem.

Ali, medju 120 poslanika ne postoji dvotrećinska većina potrebna za to jer najveća opziciona partija, VMRO DPMNE, ne želi da podrži izmene Ustava zbog uvodjenja Bugara u ustavni tekst, što je uslov za otpočinanje druge faze pregovora sa EU i otvaranje poglavlja.

„Jasno mi je da njihova odluka (poslanika) neće biti laka, ali očekujem da pokažu državnički duh. Ono što je jasno jeste da imaju izbor da ostave stvari kakve jesu i ostave zemlju u stagnaciji i neizvesnosti, ali iskreno verujem i uveren sam da će biti na visini zadatka i doneti odluku da omoguće bolju budućnost za nas i našu decu. Poslanici su, ipak, pre svega predstavnici građana, a građani žele da žive u državi članici EU“, rekao je Kovačevski.

Ocenio je da Severna Makedonija i njeni građani nemaju alternativu članstvu u EU, i da put ka EU neće biti lak, ali da se „mora ići, jer je na kraju tog puta velika nagrada – punopravno članstvo u EU“.

„Naši građani, buduće generacije, živeće u EU, bogatiji i sa boljim standardom nego što imaju sada, a naše društvo će se transformisati u društvo sa evropskim vrednostima“, istakao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.