Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Premijer Severne Makedonije dostavio ostavku parlamentu - | K-013 Portal

Premijer Severne Makedonije dostavio ostavku parlamentu

zoran zaev, severna makedonija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev dostavio je parlamentu ostavku na tu funciju, saopštila je vlada u Skoplju.

Ostavka premijera Zaeva, prema najavama, trebalo bi sutra da bude konstatovana na plenarnoj sednici Sobranja Severne Makedonije, koja je ranije zakazana za postavljanje poslaničkih pitanja. 

Zaev je predsednika Sobranja Talata Džaferija i poslanike u pismu obevestio da podnosi ostavku na funkciju premijera Severne Makedonije i objasnio da je tu „odluku preuzeo kao logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora i kao izraz preuzete odgovrnosti za izborni rezultat“.

Prema njegovim rečima, rezultati poslednjih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se nalazi zemlja imaju principijelnu i poltičku težinu.

„U ovakvom uslovima za mene lično i kao premijera, zbog politika u koje verujem, zbog demokratskih i evropskih vrednosti u koje verujem, politički neodgovrno i neopravdano bi bilo da pred mojim narodom i mojom zemljom lično produžim da vodim Vladu na evroatlantskom putu“, napisao je Zaev u ostavci.

Istakao je da smatra da će drugi premijer iz redova SDSM to moći da ostvari na bolji način i sa uspehom za gradjane i za državu.

„Mojom ostavkom želim da preuzmem odgovornost želim da ostavim primer da se prepoznaju odluke vrline kada je to neophodno i da sa tim dam još jedan doprinos jačanju demokratskog kapaciteta naroda, ali isto tako i da budući lideri budu svesni svoje gradjanske dužnosti kada preuzimaju brigu za svoju zemlju. Zato što demokratija znači i odgovrnost“, napisao je premijer Severne Makedonije i donedavni lider SDSM.

Nakon što ostavka Zaeva bude prihvaćena predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski treba da dodeli mandat novom mandataru, za kojeg je Zaev ranije već najvio da će biti novoizabrani lider SDSM Dimitar Kovačevski.

Prema Ustavu, predsednik države je dužan da u roku od 10 dana poveri mandat partiji, odnosno poslanicima koji imaju više od polovine poslanika u parmentu sa 120 mesta. Mandatar ima rok od 20 dana da Sobranju podnese program rada i sastav vlade.

Zaev je krajem oktobra u izbornoj noći drugog kruga lokalnih izbora, kada je postalo jasno da je SDSM poražen od VMRO DPMNE, javno objavio da podnosi ostavke na funkcije predsednika stranke i premijera Severne Makedonije.

Ostavku na mesto lidera te levičarske stranke ozvaničio je 26. novembra pred najvišim organima SDSM.

Na mesto predsednika SDSM Zaev je izabran 2013. godine, a prvu vladu je formirao 31. maja 2017, a drugu 30. avgusta 2020.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.