Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preminuo vladika Atanasije - | K-013 Portal

Preminuo vladika Atanasije

preminuo vladika atanasije jevtic

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i bivši vladika banatski Atanasije Jevtić preminuo je posle teške borbe sa korona virusom, potvrđeno je za ATV iz trebinjske bolnice.

Da je preminuo vladika Atanasije okupljenim vernicima je u trebinjskom sabornom hramu saopštio i vladika Dimitrije.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije primljen je na lečenje u bolnicu u Trebinju u drugoj polovini februara, posle testiranja na prisustvo korona virusa.



Stanje mu se pogoršalo pre dva dana. Imao je upalu oba plućna krila. Pre nekoliko dana pojavila se informacija u medijima da se vladika Atanasije nalazi u teškom stanju i da je priključen na respirator.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine. Završio je bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem.

Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine. Od 1991. bio je episkop banatski, a već sledeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.

U najtežim vremenima tokom rata, pomagao je narod, vojsku, siročad, izbeglice, ranjenike, obnavljajući pravoslavnu veru u Hercegovini krštavajući, pričešćujući i prosvećujući narod.

Eparhija navodi da će obaveštenje o sahrani vladike Atanasija biti objavljeno naknadno.

(021)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.