Protest u Mađarskoj zbog smena urednika portala Index.hu -
Mađarska, protest, index.hu

Protest u Mađarskoj zbog smena urednika portala Index.hu
montekristo 0507


Vodeći mađarski nezavisni informativni portal Index.hu u petak je napustilo više od 60 novinara zbog smene trojice glavnih urednika.

Razlog je, kako navodi Index.hr , pritisak vlade premijera Viktora Orbana na portal koji je jedan od njegovih najvećih kritičara.

U znak podrške novinarima, sinoć je više hiljada građana Budimpešte izašlo na ulice. Oni su prošetali do kancelarije premijera uzvikujući parole "Slobodna zemlja, slobodni mediji".

U izjavi na portalu, novinari, koji čine dve trećine kreativnog osoblja, kažu da odlaze, jer predsednik Upravnog odbora nije prihvatio njihov zahtev da se glavni urednik Sabolč Dul vrati na čelo Indexa.

"Smena glavnog urednika jasno je uplitanje u sastav uredništva i to možemo videti jedino kao pokušaj pritiska", naveli su novinari.

Ministar spoljnih poslova Peter Sjjarto rekao je na konferenciji za novinare u Portugalu da je njegova vlada izložena "neistinitim optužbama" u pogledu medijskih sloboda.

"Kako bi država intervenisala u odluke medija koji je u privatnom vlasništvu", zapitao je Sjarto u vezi sa Dulovom smenom.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble