Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šef hrvatske diplomatije: Srbija da se uskladi sa politikama EU - | K-013 Portal

Šef hrvatske diplomatije: Srbija da se uskladi sa politikama EU

hrvatska, diplomatija, spoljna politika srbije

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman poručio je Srbiji da je vreme da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije.

"Nakon nedavno održanih izbora, očekujemo od Srbije da sledi spoljnu politiku koja je u skladu sa evropskim vrednostima i principima", poručio je danas Grlić Radman pri dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja EU u Briselu gde treba da se razgovara o situaciji u Ukrajini.

On je takođe rekao da će na sastanku naglasiti važnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će tokom rasprave pokrenuti pitanje situacije u BiH, koja je, kako je rekao, u "političkoj krizi".

"Ja ću takođe naglasiti vašnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Bosna i Hercegovina je zaista u političkoj krizi i legalnost i integritet predstojećih izbora mora biti obezbeđen kroz novi izborni zakon", rekao je Grlić Radman.

Pregovori o izmenama Izbornog zakona BiH završeni su, nakon devet meseci, 20. marta, bez rezultata.

Na današnjem sastanku bi trebalo, osim o situaciji u Ukrajini, da se raspravlja o potencijalnim posledicama ruske agresije na Ukrajinu i na Zapadnom Balkanu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Stratešku diskusiju o prilikama u regionu zatražili su ministri inostranih poslova Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije, navodi RSE ukazujući da su oni u pismu naveli da je rasprava neophodna jer je geopolitička situacija doživela drastičnu promenu zbog, ničim izazvane, agresije Rusije na Ukrajinu.

"EU mora učiniti sve da spreči bilo kakve remetilačke efekte napada na Ukrajinu na Zapadni Balkan. Stoga je hitnije nego ikada potrebno dati novi podsticaj i kredibilitet procesu evropskih integracija regiona", navodi se u pismu u koje je RSE imala uvid.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.