Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Slovenija zabranila plastične tanjire, pribor za jelo... - | K-013 Portal

Slovenija zabranila plastične tanjire, pribor za jelo...

zabrana plasticnog pribora za jelo, slovenija

U Sloveniji će iz prodaje biti povučeni plastični pribor za jelo, tanjiri, vatirani štapići - osim onih za medicinsku upotrebu.

To će biti učinjeno nakon vladine uredbe kojom je propisana zabrana puštanja u promet nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Zabrana se odnosi i na plastične posude za hranu i piće, lončiće od ekspandiranog polistirena i proizvode od oksorazgradive plastike.

Uredba propisuje i označavanje nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i njihove ambalaže, a označeni moraju biti i higijenski ulošci, tamponi i aplikatori tampona, vlažne maramice za negu i korišćenje u domaćinstvu, duvanski proizvodi s filterom i filteri za pravljenje cigareta.

Tim oznakama potrošači moraju biti obavešteni o pravilnom načinu postupanja s otpacima od takvih proizvoda i njihovom odlaganju, o prisustvu i učešću plastike u određenom proizvodu, kao i negativnom uticaju na okolinu ako se takvi proizvodi budu odlagali i zbrinjavali na neodgovarajući način, navodi se u uredbi.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.