Sloveniji odbijeno da nosi zastavu EU na otvaranju Olimpijskih igara
slovenija, olimpijske igre tokio, olimpijske igre

Sloveniji odbijeno da nosi zastavu EU na otvaranju Olimpijskih igara

Međunarodni olimpijski komitet nije prihvatio predlog da na sutrašnjem otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju sportisti Slovenije pored svoje nacionalne zastave nose i zastavu Evropske unije.

Taj predlog su predsedniku MOK-a Tomasu Bahu poslali potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas i slovenački premijer Janez Janša, a slovenački tim je izabran zato što ta država trenutno predsedava Savetom Evropske unije, preneo je Politiko.

U saopštenju MOK-a se navodi da "jedan olimpijski tim može da koristi samo jednu zastavu, jedan grb i jednu himnu, pod uslovom da su ih odobrili nacionalni Olimpijski komitet i potvrdio Izvršni komitet MOK".

"Iz očiglednih razloga izuzeci nisu dozvoljeni, jer bi se u protivnom MOK suočio sa brojnim zahtevima institucija koje, kao i Evropska unija, dele vrednosti koje su srž Olimpijskih igara", navodi se u saopštenju.

U pismu predsedniku MOK-a Šinas i Janša su ukazali da bi dopuštanjem da slovenački sportisti nose zastavu EU oni postali "ambasadori evropskog jedinstva i vrednosti koje su u temelju Unije, a poklapaju se sa osnovnim načelima olimpijskog pokreta".

U saopštenju MOK se, međutim, ističe da svi sportisti koji dolaze na Igre dele zajedničke vrednosti Evropske unije i Olimpijskih igara.

(FoNet)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.