Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srpski dinar na kursnoj listi u Severnoj Makedoniji od 1. novembra - | K-013 Portal

Srpski dinar na kursnoj listi u Severnoj Makedoniji od 1. novembra

severna makedonija, kursna lista, dinar

Narodna banka Severne Makedonije objavila je da je donela odluku o dodavanju srpskog dinara na kursnu listu, počev od 1. novembra.

Kako se navodi, Savet Narodne banke Severne Makedonije je 13. oktobra ove godine doneo Odluku o načinu utvrđivanja i objavljivanja srednjih kurseva, u kojoj je najznačajnije uključivanje srpskog dinara na kursnu listu Narodne banke.
 
Ta odluka će, precizira se, početi da se primenjuje od kursne liste formirane 1. novembra 2022. godine.
 
"Uvrštavanjem srpskog dinara na listu valuta koje se mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske saradnje i podstiču se privredni subjekti da intenziviraju trgovinske i finansijske tokove između dve zemlje, imajući u vidu da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera naše države", ističe se u saopštenju centralne banke Severne Makedonije.
 
Istovremeno, dodaje se, mogu se očekivati i povoljni efekti u podršci uslužnim delatnostima, s obzirom na to da je broj turista iz Srbije koji dolaze u Severnu Makedoniju značajan.
 
"Odluka da se srpska valuta uvrsti u kursnu listu dolazi u periodu produbljivanja bilateralne saradnje centralnih banaka dve zemlje i predstavlja koordinisanu reakciju na odluku Narodne banke Srbije da na svoju kursnu listu uključi i makedonski denar", navodi se u saopštenju Narodne banke Severne Makedonije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.