Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Svaki drugi sezonski radnik u Crnoj Gori došao iz Srbije - | K-013 Portal

Svaki drugi sezonski radnik u Crnoj Gori došao iz Srbije

sezonski radnici, crna gora

Najviše dozvola za sezonsko zapošljavanje u Crnoj Gori dobili su državljani zemalja regiona, a među njima su najbrojniji stanovnici Srbije, kojih je ukupno bilo 844.

"Dozvola za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja izdaje se sa rokom važenja do šest meseci u periodu od jedne godine. Ako obavljanje sezonskih poslova to zahteva, dozvola se može produžiti dva meseca kod drugog ili istog poslodavca, pri čemu rok važenja dozvole ne može biti duži od osam meseci u periodu od jedne godine", pojasnili su u MUP-u.

Kada je reč o domaćoj radnoj snazi, na sezonskim poslovima ove godine je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, upošljeno 6.425 crnogorskih građana.

Najveća tražnja za sezoncima i dalje je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Prema podacima Zavoda, do 30. jula ove godine na poslovima u delatnosti usluge smeštaja i ishrane angažovana su bila 722 sezonska radnika iz inostranstva, odnosno 60 odsto.



U ostalim uslužnim delatnostima bilo je zaposleno 370 sezonaca ili trećina stranaca kojima je izdata dozvola za sezonsko zapošljavanje.

"U delatnosti saobraćaj i skladištenje zaposlena su 43 sezonska radnika iz inostranstva, u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 30, dok je za delatnost umetnost, zabava i rekreacija izdato 18 dozvola za sezonsko zapošljavanje", rečeno je Pobjedi u Zavodu.

Uporedni podaci pokazuju da je ove godine broj sezonskih radnika iz inostranstva znatno porastao u odnosu na 2020. kada su, zbog pandemije korona virusa ogromnu većinu sezonaca činili crnogorski građani. Brojke, ipak, još nisu na nivou onih iz 2019. godine u kojoj je 3.124 stranaca bilo na sezonskom radu u Crnoj Gori.

(Pobjeda)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.