Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sve zemlje regiona osim Srbije osudile Putinov potez - | K-013 Portal

Sve zemlje regiona osim Srbije osudile Putinov potez

vladimir putin, srbija, rusija, ukrajina

Sve zemlje regiona osim Srbije osudile su odluku Rusije o priznavanju nezavisnosti separatističkih ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk, dok u BiH nema jedintvenog stava.

"Nasilne akcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijima drugih država žele da ostvare vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN i civilizovanog sveta. U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritoriju Ukrajine", saopštio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić povodom odluke Rusije.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović takođe je osudio odluku Rusije da prizna ukrajinske regije Donjeck i Lugansk, dok je srpski član Milorad Dodik naveo kako sa "zabrinutošću prati šta se dešava u Ukrajini".

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović osudio je "sve akte o priznanju oblasti Donjecka i Luganska kao nezavisnih entiteta, kojima se krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu".

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore takođe je saopštilo da "odluka Rusije da prizna samoproglašene 'Narodne republike' Donjeck i Lugansk predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, sporazuma iz Minska i međunarodnog prava".

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski osudio je odluku Rusije da prizna regione Donjeck i Lugansk u Ukrajini kao "narodne republike", ocenivši takav čin kao "direktan napad na teritorijalni suverenitet Ukrajine i kršenje dogovora iz Minska i odluka Saveta bezbednosti UN iz 2015. godine".

"Zajedno sa NATO saveznicima pozivamo na rešavanje konflikta diplomatskim putem", naveo je Kovačevski.

Slovenija je oštro osudila odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost separatističkih ukrajinskih pokrajina.

"Te neprijateljske mere predstavljaju očito kršenje međunarodnog prava i obaveza koje proističu iz dogovora iz Minska, te neće ostati bez posledica", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije ističući da Slovenija "nepokolebljivo podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica" i ukrajinsko vođstvo "u svetlu agresije koju je u celosti i jednostrano podstakla Rusija".

Hrvatska se sinoć pridružila osudama Moskve.

"Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regiona Donjecka i Luganska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti Ukrajine. Zajedno s evropskim partnerima izražavamo solidarnost s ukrajinskim predsednikom Zelenskim i ukrajinskim narodom", naveo je premijer Andrej Plenković na Tviteru.

Inače, i grčko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da zvanično priznanje dva regiona u istočnoj Ukrajini od strane Rusije predstavlja kršenje međunarodnog prava, sporazuma iz Minska i teritorijalnog integriteta zemlje.

"Grčka podržava poštovanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti svih država i osuđuje svaku odluku kojom se krše osnovni principi međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da će se Grčka koordinisati sa svojim partnerima u Evropskoj uniji i NATO-u u vezi sa odgovorom na odluku Rusije.

Turska je danas ocenila da odluka Rusije da prizna nezavisnost dve separatističke oblasti na istoku Ukrajine predstavlja "jasno kršenje političkog jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", javlja AP.

"Takvu odluku Rusije smatramo neprihvatljivom i odbacujemo je. Naglašavamo posvećenost očuvanju političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozivamo sve strane da koriste zdrav razum i poštuju međunarodno pravo", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Ankari

Turska ima bliske odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom i više puta je nudila posredovanje, kako bi se okončale napetosti između Kijeva i Moskve.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari je državljanima Turske "snažno preporučilo" da napuste istočne delove Ukrajine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da se posle odluke Rusije da prizna ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne, kompletna bezbednosna struktura sveta menja i da očekuje da će pritisci na Srbiju biti veći nego ikad i da njen položaj nije nimalo lak.

Ujedno, ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič izjavio je da Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi jučerašnje rusko priznavanje nezavisnosti separatističkih regiona u Ukrajini.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.