Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tomašević novi gradonačelnik Zagreba - | K-013 Portal

Tomašević novi gradonačelnik Zagreba

lokalni izbori hrvatska rezultati, rezultati lokalnih izbora hrvatska

Tomislav Tomašević iz platforme leve orijentacije Možemo novi je gradonačelnik Zagreba, pokazuju rezultati drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj, koje je objavila Državna izborna komisija na osnovu 97,19 odsto obrađenih biračkih mesta.

Tomašević je osvojio 65,25 odsto glasova, a njegov protivkandidat iz desničarskog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro 34,75 odsto glasova, prenosi hrvatski Index.

Prema trenutnom stanju, Tomislav Tomašević osvojio je 197.845 glasova, a Miroslav Škoro 105.185. Ovim rezultatom, javljaju hrvatski mediji, Tomašević je nadmašio i najdugovečnijeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U Vukovaru je obrađeno svih 100 odsto biračkih mesta, a pobedio je dosadašnji gradonačelnik i bivši HDZ-ov kandidat Ivan Penava, koji se kandidovao u ime liste IP-NL, HKS.

Penava je u Vukovaru dobio 54,35 odsto glasova, a HDZ-ov kandidat Nikola Mažar 45,65 odsto glasova.

Trka je gotova i u Osijeku, gde je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 62,69 odsto glasova, a nezavisni kandidat Berislav Mlinarević,uz podršku desničarskih Domovinskog pokreta i Mosta dobio je 37,31 odsto glasova.

U Splitu je, na osnovu 50,92 odsto obrađenih biračkih mesta, Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, osvojio 60,31 odsto glasova, a Vice Mihanović iz HDZ-a 39,69 odsto.

Aktualni zamenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) vodi u Rijeci sa osvojenih 55,07 odsto glasova, a kandidat grupe birača Davor Štimac dobio je 44,93 odsto, pokazuju podaci u tom gradu na osnovu 62,38 odsto obrađenih biračkih mesta.

Izlazne ankete koje je sprovela agencija Ipsos za HRT u četiri velika grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku prethodno su pokazale da je u Zagrebu Tomislav Tomašević iz Platforme Možemo osvojio je 68,27 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat Miroslav Škoro (Domovinski pokret) dobio 31,73 odsto, prenosi HRT.

Igor Peternel iz izbornog štaba Miroslava Škore rekao je da “na izlazne ankete češće izlaze levo-liberalni birači i da će rezultat na kraju biti bolji za Škoru”.

“Ako budu ovakvi rezultati, onda ćemo čestitati. To je otprilike što sam i očekivao od izlaznih anketa”, rekao je Peternel.

U Splitu je prema anketama u prednosti Ivica Puljak iz stranke Centar s 59,19 odsto ispred kandidata HDZ Vica Mihanovića koji je na 40,81 odsto osvojenih glasova.

Ankete su pokazale da u Rijeci vodi Marko Filipović (SDP) sa 57,84, dok nezavisni kandidat Davor Štimac ima 42,16 odsto glasova.

Prema anketi Ipsosa u Osijeku je ubedljivo vodstvo HDZ-ovog Ivana Radića sa 63,14, dok Berislav Mlinarević, kandidat Domovinskog pokreta osvaja 36,86 odsto glasova birača, navodi HRT.

Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj održan je danas u 432 grada i opštine. Glasači su birali načelnike 87 opština, gradonačelnike 56 gradova i Grada Zagreba i 14 župana.

(HRT, Jutarnji list, Index.hr)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS