Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Hrvatskoj pokrenut sistem "Amber Alert" za traženje nestale dece, evo kako će funkcionisati - | K-013 Portal

U Hrvatskoj pokrenut sistem "Amber Alert" za traženje nestale dece, evo kako će funkcionisati

amber alert, hrvatska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je danas, u saradnji s kompanijom Meta, pokrenulo sistem za traženje nestale dece "Amber Alert", pod nazivom "NENO Alarm".

Ako dete nestane, MUP će obavestiti firmu Meta, koja će upozorenje "NENO Alarm" poslati korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u krugu od 60 kilometara od mesta gde je dete poslednji put viđeno, saopštio je hrvatski MUP.
 
Upozorenje će sadržati osnovne podatke o nestalom detetu i poveznicu na njegov profil na internet stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.
 
MUP ističe da će korisnicitih društvenih mreža moći da podele upozorenje svojim prijateljima i tako će ono dopreti do šire javnosti, pomoći u identifikaciji i lociranju nestalog dete u kratkom vremenskom razdoblju.
 
Pokretanje "NENO Alarma" uključuje više koraka, a prvi je da nadležna jedinica MUP-a odgovorna za aktiviranje alarma šalje Meti e-poruku koja sadrži kratak opis slučaja i deteta. Meta takvu poruku može da primi u svako vreme na
namensku e-mail adresu, a podaci se mogu ažurirati po potrebi.
 
Upozorenje ostaje aktivno na Fejsbuku i Instagramu 24 časa ili dok se ne otkaže. U slučaju poništenja dojave, odnosno ako dete bude ranije nađeno, nadležna jedinica MUP-a šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata.
 
Po završerku akcije o tome se obaveštavaju korisnici Fejsbuka i Instagrama, naveo je hrvatski MUP. U saopštenju se dodaje da je Hrvatska 30. zemlja u kojoj je pokrenut taj sistem uzbunjivanja.
 
Projekat je podržala i ombudsman za decu Helenca Pirnat Dragičević koja je istakla da je nestanak svakog deteta poziv na uzbunu i zahteva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi.
 
Ona je ocenila da je sistem uzbunjivanja "NENO Alarm" važan korak koji će omogućiti brzo reagovanje velikog broja građana i sistema na nestanak deteta i njihovo uključivanje u potragu, preneo je MUP u saopštenju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.