Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ustoličenje vladike Metodija u Đurđevim stupovima u Beranu, prisutni Krivokapić, ministri, poslanici ... - | K-013 Portal

Ustoličenje vladike Metodija u Đurđevim stupovima u Beranu, prisutni Krivokapić, ministri, poslanici ...

U prisustvu velikog broja sveštenstva, vernog naroda i građana iz više gradova Crne Gore i Srbije Manastiru Đurđevi stupovi u Beranu počela je svečana ceremonija ustoličenja izabranog episkopa budimljansko nikšićkog Metodija.

Metodije je izabran za episkopa budimljansko-nikšićkog na Svetom arhijerejskom saboru SPC u maju ove godine.

Liturgiju služi patrijar Porfirije, uz saslužanje više od dvadeset arhijera, a liturgiju će zajedno sa patrijarhom služiti mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, uz sasluženje episkopa.

Pred početak ceremonije, vladika Metodije je dočekivao zvanice i goste.

U manastir su stigle kolone vozila sa istaknutim trobojkama iz Plava i Murine i drugih gradova Crne Gore i brojni verni narod i građani iz više gradova Crne Gore i Srbije.

Juče popodne u manastiru Đurđevi stupovi organizovan je doček patrijarha Porfirija, koji je prvi put u Berana od izbora na tu funkciju i drugi u Crnu Goru.

Ceremonija protiče u mirnoj atmosferi.

Ustoličenju vladike budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi prisustvuje premijer Zdravko Krivokapić sa ministrima, brojni poslanici i gradonačelnici Nikšića, Budve, Kotora.

Prisutni su poslanici stranaka vladajuće većine - Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Od ministara ceremoniji prisustvuju ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesa Bratić, ministri Milojko Spajić i Aleksandar Stijović i ministar Ratko Mitrović.

Biografija vladike Metodija

Vladika Metodije (ime po rođenju Ljubiša) Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditela Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je dovršio gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 2001., a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. , kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu "Vaspitni značaj monaštva".

Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015., a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gde je učio grčki jezik i doktorirao na Teološkom fakultetu tog Univerziteta.

Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru SPC, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Otac Mijailo Backović uoči ustoličenja vladike Metodija kaže da je velika radost to što je on naslednik mitropolita Joanikija, koji je iz temelja obnovio Eparhiju budimljansko-nikšićku.

On kaže da je svaki susret sa vladikom Metodijem velika radost i da "grli svakog čoveka sa kojima se sretne", te je uz njega, kako kaže, i sam bolji čovek.

Osvrnuo se i na reakcije koje je u delu javnosti izazvao nedavni skok padobranom vladike Metodija na Kapinom polju u Nikšiću.

"Nema bojazni, jer šta god da vladika Metodije radi, to radi profesionalno, pa tako i taj skok padobranom, koji je izazvao buru reakcija i glasina koje idu čak i dotle da kažu da je naš vladika učestvovao u ratu u Sarajevu. Mi Srbi smo nebeski narod pa je prirodno da se, i fizički, ponekad spustimo sa neba", rekao je u šaljivom tonu otac Mijailo za Rado Svetigora.

Ističe da vladika Metodije voli sport, a spuštanje padobranom je, kaže, pre svega sport.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city