Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Za ujedinjenje 75 odsto Albanaca - | K-013 Portal

Za ujedinjenje 75 odsto Albanaca

Fondacije otvorenog društva u Albaniji i na Kosovu sprovele su studijsku interakciju o vrednostima, saradnji i ujedinjenju između Albanije i Kosova, a rezultati pokazuju da se 75 odsto Albanaca u Albaniji i dve trećine stanovnika Kosova zalažu ujedinjenje u jednu državu.

Istrživanje je sprovedeno prošle godine i u njemu je učestvovalo 2.504 građana – 1.200 u Albaniji i 1.304 na Kosovu. Većina ispitanika u Albaniji i na Kosovu smatra da se odnosi između njih nisu dovoljno razvili i da još treba raditi na njihovom poboljšanju. Prema istraživanju, samo 18 odsto isptanika u Albaniji i 20 odsto na Kosovu smatra da su odnosi na dobrom nivou. Većina anketiranih saglasni su da bi Kosovo i Albanija trebalo da ukinu carine.

Najveći broj ispitanika na Kosovu i u Albaniji smatra da razvoj bilateralnih odnosa i intenziviranje saradnje između Albanije i Kosova mogu doneti dominaciju demokratije i na Kosovu i u Albaniji.

Oni u Albaniji koji veruju da je nacionalno ujedinjenje moguće međunarodnu zajednicu doživljavaju kao ključni faktor koji to može omogućiti, dok su za kosovske Albance glavni faktori koji to mogu omogućiti lideri Kosova i Albanije. Među onima koji veruju u nacionalno ujedinjenje većina na Kosovu misli da će se to dogoditi za pet godina, dok u Albaniji većina smatra da će se to najverovatnije dogoditi za deset godina, prenosi Kosovo onlajn.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.