Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zatvorenik odbio da ranije izađe iz zatvora - | K-013 Portal

Zatvorenik odbio da ranije izađe iz zatvora

odbio da izadje iz zatvora

Dok većina zatvorenika želi što pre da napusti zatvorsku ćeliju, zatvorenik V. M. odbio je takvu mogućnost. Kada je doneta odluka da ostaje u zatvoru, na tu se odluku žalio.

On zapravo želi da izađe ranije iz zatvora, ali ne želi da o tome odlučuju sudije iz Slavonskog Broda koji su ga u zatvor i poslale.

V. M. se nalazi na izdržavanju jedinstvene kazne zatvora od godinu i po dana zbog pretnje, a iz zatvora treba da izađe 14. jula. Prvostepenim rešenjem Županijski sud u Slavonskom Brodu odbio je predlog za uslovni otpust zatvorenika V. M. kao neosnovan.

Protiv tog rešenja zatvorenik se žalio, a u žalbi predlaže Visokom kaznenom sudu da donese odluku "ne zaslužuje li taj uslovni otpust, ili ga zaslužuje". Drugostepeni sud odbio mu je žalbu kao neosnovanu, prenosi "Glas Slavonje".



"Ako mi uslovni otpust bude odobren, ne slažem se s istim da budem pre isteka kazne pušten", naveo je u svojoj izjavi.

Predlog za uslovni otpust, prema službenoj dužnosti, podneo je upravnik zatvora, a u tom slučaju zatvorenik ima mogućnost da ne pristane.

U svojoj žalbi zatvorenik je naveo razloge zbog kojih se na to odlučio te iznosi prigovore na ranija postupanja sudija i sudske odluke na temelju kojih je upućen na izdržavanje kazne zatvora.

Tvrdi da je u postupku odlučivanja o uslovnom otpustu učestvovalo dvoje sudija koji su u ranijim odlukama povredili zakon. Sumnja u njihov rad, pravičnost i zakonitost odluka koje su doneli te je zbog toga i zatražio sudsku zaštitu, pa tvrdi da mu je time povređeno pravo na pravično postupanje.

Smatra da sud treba uslovno da ga otpusti, jer je ocenjen kao "uspešan" zatvorenik, poštuje sva pravila ponašanja, otac je maloletnog deteta, a porodica mu živi od socijalne pomoći. Želi da radi u zatvoru, ali mu ništa nisu ponudili. Disciplinski nije kažnjavan, prestao je da se drogira, kao i da uzima nedozvljene supstance. Pristaje na uslovni otpust, ali ne od sudija Nenada Vlašića i Mirjane Madunić.

Neosnovan prigovor

Visoki kazneni sud navodi kako nije osnovan prigovor zatvorenika da su njegova prava povređena tako što su mu iste sudije, koje su odlučivale o njegovom uslovnom otpustu, ranije odlučivale o njegovom upućivanju na izdržavanje kazne zatvora.

Naime, činjenica što je sudija Županijskog suda u Slavonskom Brodu Nenad Vlašić doneo rešenje 21. avgusta 2020. i činjenice što je sudija Mirjana Madunić kao predsednica veća odlučivala o žalbi protiv tog rešenja, a potom su te sudije učestvovale u radu veća koje je donelo rešenje, nisu razlozi za njihovo isključenje od obavljanja sudske dužnosti, jer o uslovnom otpustu odlučuje upravo sudija izvršenja, navodi se u obrazloženju Suda.

(Euronews)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.