Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website FSS odgovorio Zvezdi: Nemoguće je odložiti izbore, mogli ste da predložite kandidata - | K-013 Portal

FSS odgovorio Zvezdi: Nemoguće je odložiti izbore, mogli ste da predložite kandidata

fk crvena zvezda, fss

 Fudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je danas, odgovarajući na zahtev Crvene zvezde, da ne postoje razlozi za odlaganje Izborne sednice Skupštine te organizacije i istakao da je klub iz Ljutice Bogdana mogao da predloži svog kandidata za predsednika FSS.

Izborna sednica Skupštine FSS-a zakazana je za 31. oktobar, a jedini kandidat je dosadašnji zamenik predsednika Nenad Bjeković.

Fudbalski klub Crvena zvezda je prošle nedelje, 21. oktobra, podneo zahtev za odlaganje izbora za predsednika FSS za 90 dana.

U odgovoru Zvezdi, koji je potpisao Stojan Radošević iz Odbora za sprovodjenje izbora, navodi se da je „potpuno nejasno“ zašto je klub iz Ljutice Bogdana takav zahtev podneo na samom kraju izbornog procesa, imajući u vidu da je FSS izbornu Skupštinu zakazao još 1. septembra.

„Dakle, proteklo je punih 50 dana od zakazivanja sednice, više od tri meseca kako su raspisani izbori i gotovo godinu dana od datuma usvajanja novog Statuta FSS. Kada se uzme sve prethodno navedeno u obzir, sami argumenti za odlaganje sednice Skupštine FSS su potpuno pravno, logički i faktički neutemeljeni. Od FSS se zahteva nešto što pravno nije moguće“, navodi se.

U saopštenju podsećaju da FSS nema predsednika još od februara 2021. godine i da je „uz stručnu pomoć i izričite zahteve predstavnika i eksperata Fifa i Uefa“, novi Statut FSS donet 29. novembra 2021. godine.

„Fifa i Uefa su zahtevale od FSS da se u skladu sa odredbama novog Statuta FSS izbori održe što je pre moguće (u martu 2022. godine), ali su oni zbog niza okolnosti i opstrukcija odlagani. Konačno, poslednji korak u izbornom procesu – sednica Skupštine FSS, zakazana je za 31. oktobar“, navodi se u saopštenju.

Izborni proces je, kako se dodaje, protekao „u demokratskom duhu, mirnoj atmosferi i bez ozbiljnijih nepravilnosti“.

„Sada je taj postupak doveden do samog kraja. Ne postoje bilo kakve vanredne i nepredvidjene okolnosti koje bi opravdale odlaganje okončanja izbornog postupka na svim nivoima u FSS“, navodi se u saopštenju.

„Osim toga, napominjemo da bi bilo kakvo dalje odlaganje održavanja sednice Skupštine FSS prouzrokovalo reakciju Uefa koja bi u FSS uvela takozvane prinudne mere kroz postavljanje Komisije za normalizaciju odnosa, što je bio slučaj u nekim drugim evropskim fudbalskim savezima. Takav razvoj dogadjaja predstavljao bi veliku sramotu za naš fudbal i našu zemlju“, dodaje se.

Iz FSS-a navode i da, u skladu sa odredbama Zakona o sportu i Statuta FSS-a, svi članovi FSS-a koji imaju svoje delegate u Skupštini imaju jednaka prava i obaveze, kao i da je svaki predlog dobrodošao i da je Odbor spreman da ga uzme u razmatranje.

„Uvažavajući sportske uspehe FK Crvena zvezda i istorijski značaj tog fudbalskog kluba za srpski fudbal, Vaš zahtev je razmotren sa posebnom pažnjom, medjutim on je zakasnio“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, „eventualni prekid izbora narušio bi integritet celokupnog izbornog procesa i doveo FSS u direktnu konfrontaciju sa Fifa i Uefa, posebno u trenutku kada su materijali za sednicu već poslati delegatima i kada su članovi FSS predložili kandidata za izbor predsednika FSS, a sve u skladu sa odredbama Statuta FSS“.

„Iz svih gore navedenih razloga nemoguće je prihvatiti Vašu inicijativu za odlaganje već zakazane sednice Skupštine FSS“, ističe se u saopštenju.

Iz Saveza su, takodje, naveli i da je Crvena zvezda imala mogućnost, kao bilo koji drugi član FSS, da predloži svog kandidata za predsednika Saveza, što nije učinila.

„Navodi iz Vašeg zahteva u kome najavljujete da nećete prihvatiti gospodina Bjekovića kao predsednika FSS, ako on bude izabran na tu funkciju, vaše su pravo i to pravo možete da ostvarite tako što će delegat Vašeg kluba u Skupštini FSS glasati protiv njegovog izbora“, navodi se u saopštenju.

„Podvlačimo još jedanput, FSS je do današnjeg dana sve izborne radnje sproveo u duhu demokratskih principa i tolerancije, tako da očekujemo i od Vas, da i Vi poštujete propisane pravne procedure i da uzmete učešće u demokratskom odlučivanju na sednici Skupštine FSS“, zaključuje se u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.