Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Joan Laporta Izabran za Novog Predesednika Fudbalskog Kluba Barselona – Da li to Znači da Messi Ostaje? - | K-013 Portal

Joan Laporta Izabran za Novog Predesednika Fudbalskog Kluba Barselona – Da li to Znači da Messi Ostaje?

joan laporta, fudbalski klub barselona, messi

Joan Laporta izabran za predsednika Barselone po drugi put; 58-godišnjak je pobedio sa više od 54 posto glasova; Laporta će držati ulogu do 2026; Victor Font zabeležio je tek nešto manje od 30 posto glasova, dok je Toni Freixa zaradio nešto više od osam posto; Šta ovo znači za Lionela Messija?

Završeni Izbori za Predsednika FK Barselona – Ubedljiva Pobeda Laporte

Messi je u nedelju glasao na Nou Campu, zajedno sa ostalim momcicma uključujući Sergija Busketsa, Sergija Roberta i Hose Albu. Bivši predsednik Jozef Marija Bartomeu koji je bio među četvoricom bivših funkcionera Barselone, koje je katalonska policija uhapsila u istrazi korupcije, takođe je na stadionu. Klub je pokušao da izbegne kontroverzu koja je u vezi sa hapšenjem Bartomeua, i predstavi izbore kao pozitivan događaj (prvobitno su bili zakazani za 24. januar).

Otvaranjem glasanja u nedelju u 9 sati, više od 20.000 od 110.290 članova glasalo je putem pošte, dok je ukupno bilo 6 mesta na kojima je moglo fizički da se glasa – Kamp Nou, Girona, Leida, Taragona, Andora, i Tortosa. Bartona je na radost više pod 54 posto glasača odneo ubedljivu pobedu.

Ko je Laporta i Šta Predstavlja za FK Barselonu?

Joan Laporta prethodno je bio predsednik Barselone od 2003. do 2010. godine. Ovo je bilo jedno od najuspješnijih razdoblja u klubu u kojem su osvojili 12 glavnih trofeja, uključujući i svoje prve visoke rezultate pod Pepom Guardiolom 2009. godine. Iz tog je razloga popularan među velikim delom baze obožavatelja. Uzevši u obzir sve kontroverze koje su vezane sa odlazak Lionela Messija iz klube, Laporta je izjavio da ima najbolje šanse zadržati Lionela Messija u klubu.

Rano u svojoj kandidaturi rekao je da će "učiniti sve da Messi nastavi" s Barselonom i nakon isteka ugovora za otprilike 3 meseca.

Kako je rekao po pobedi na izborima, zadržavanje argentinske zvezde mu je najveći neposredni prioritet, pogotovu sa obzirom na to da Messi nije siguran da li želi nastaviti karijeru u svom dečačkom klubu.

Messi - meta Manchester Cityja i Paris Saint-Germaina – planira da uzme u obzir planove novog predsednika pre donošenja odluke o njegovoj budućnosti ovog leta.

Takođe se obavezao da će La Masia - klupska akademija - ponovno biti u središtu pažnje i glavni izvor igrača za prvi tim. "Ono što klubu može jamčiti budućnost je La Masia: predstavićemo projekat s novom metodologijom kako bi La Masia postala centar efikasnosti koji će biti u središtu našeg fokusa", rekao je Laporta. Pogotovu će biti intersantno pratiti kako će se Laporta snaći u ulozi predsednika i organizovanja tima sa obzirom da FK Barselona trenutno zauzima drugo mesto u trci za titulu La Liga šampiona. Po trenutnom rasporedu, Atletiko Madrid vodi sa 3 boda prednosti, dok kvote variraju oko 3 – naša preporuka je da se prijavite putem Meridian aplikacija (meridian bet promo kod) i istražite kvote (trenutna je 3.19 da Barselona bude pobednik).

Šta se To Dešavalo Između Bartomeua i Messija Prošlog Leta?

Tokom Septembra prošle godine, vesti su brujale o tome kako Lionel Messi ipak neće napustiti Barselonu pre isteka ugovora – ipak zvaničnici kluba su rekli da to nije posledica poboljšanih odnosa između Bartomeua i Messija. Tada je Messi objavio svoju odluku da ostane u jedinom klubu kojeg je ikad poznavao kao profesionalac. Mesije je prethodno koji je pokušao da prekine vezu sa Barselonom putem burofaxa, međutim ograničavali su ga ugovoreni uslovi (klauzula o oslobađanju od 700 milijuna eura / 835 miliona USD) kao i tehničke postavke istog (klauzula o slobodnom izlasku). U svom preokretu, Messi je govorio o svojoj ljubavi prema klubu, što bi grad - i potencijalno napuštanje - značio za njegovu suprugu i male sinove, te kako nikada ne bi mogao na sud izvesti klub koji mu je dao toliku popularnost i uspeh. Kao neko ko se ne izjašnjava u medijima često, ova odluka je imala dodatnu težinu a lavina negativnih komentara koje je Messi uputio su se odnosile isključivo na Bartomeua. Kako je tada naglasio "Uprava kluba na čelu s Bartomeuom je katastrofa", rekao je Messi. "Istina je da u ovom klubu ne postoji projekat. Oni samo začepe rupe kad i kada se stvari dogode. Nikad ne bih išao u rat protiv kluba svog života. Zbog toga i ostajem." Messi tvrdi da je Bartomeuu tokom cele godine govorio da će otići, iako je tadašnji predsednik tvrdio da u klubu sve savršeno funkcioniše. Messi ne samo da neće otići, rekao je Bartomeu, već je na stolu bio novi dogovor i bio je uveren da će argentinska ikona ostati.

Kako se sada čini, Messi je bio uslovljen klauzulom i to je jedini razlog zašto je odlučio da ostane u klubu do isteka ugovora. “Ostajem jer je predsednik rekao da je jedini način da se plati klauzula od 700 miliona eura (oslobađanje), što je nemoguće. Drugi je način bio izlazak na sud ”, rekao je Messi. “Hteo sam ići i bio sam u potpunosti u pravu jer je ugovor rekao da mogu otići besplatno. Nije bilo samo: 'Idem.' Bilo je jako teško ići. Hteo sam u posljednjim fudbalskim godinama biti srećan i nisam pronašao sreću u klubu. U tom trenutku nije bilo ništa loše u tome“.

Moguće je da je Bartomeu svesno predvideo klauzulu kako mu se ne bi dodatno pokvarila reputacija. Ipak, ako rezultati na evropskoj sceni i frustracije igrača i navijača koji su usedili nisu pokvarili njegovu reputaciju u klubu, Messi je to sigurno učinio svojim izjavama.

meaodaisjapaor2

Šta Dalje – Ostaje li Messi sa Barselonom?

Kao što smo gore naglasili, njegov ugovor traje do kraja ove sezone, one koja, kako trenutno stvari izgledaju, neće biti uspešna prema Barseloninim standardima. Trenutno na drugom mestu u Ligi, biće velika borba sa Atletiko Bilbaom u poslednja dva meseca sezone. Uprkos svojoj tradiciji, klub je bez novca, što otežava i ubrzanje tranzicije. Dugotrajno je pitanje može li Laporta kao pobednik izbora u uveriti Messija da se opredijeli za veliku sliku ili da ga barem otkupi dovoljno da to istakne i ostane na mestu. Neki smatraju da će Messi u junu potpisati novi ugovor koji će ga zadržati u Barseloni do juna 2023. godine - potez koji mu omogućuje da igra na Svetskom prvenstvu 2022. godine, pre nego što odluči da li želi da potpiše za neki drugi klub, ili ostane u Barseloni do kraja svoje karijere.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.