Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sprema se radikalna promena na Mundijalima - FIFA uvodi penale u grupnoj fazi? - | K-013 Portal

Sprema se radikalna promena na Mundijalima - FIFA uvodi penale u grupnoj fazi?

geret bejl, vels

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) planira da uvede izvođenja penala u slučaju nerešenog rezultata na mečevima grupne faze Svetskog prvenstva 2026. godine, koje će biti održano u Meksiku, Kanadu i SAD-u, prenosi britanski "Atletik".

"Pobednik penal serije dobio bi bonus bod. Postoji i varijanta čak i da se penali izvode pre početka svakog meča u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između selekcija, jer bi moglo da se dođe u situaciju da određeni rezultat ide u korist oba tima, a da se na taj način eliminiše treća ekipa u grupi", navodi se u tekstu "Atletika".

Na narednom Mundijalu prvi put će učestvovati 48 reprezentacija, koje će biti podeljene u 16 grupa sa po tri tima. Po dva prvoplasirana iz svake grupe idu u nokaut fazu.

Direktor za tehnički razvoj FIFA Marko van Basten zalaže se uvođenje penal serije kako bi se lakše odlučivao konačan plasman reprezentacija u grupama.

"Penali bi zaista mogli da budu opcija za turnire sa grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Postoji veliki rizik da sva tri tima na kraju budu izjednačena po bodovima i golovima", rekao je Van Basten za "Bild".

"Atletik" ističe da postoji i mogućnost da FIFA promeni sistem takmičenja na SP 2026. U tom slučaju 48 reprezentacija bi bilo podeljeno u 12 grupa sa po četiri selekcije. Plasman u nokaut fazu izborile bi po dve najbolje plasirane selekcije iz svake grupe. U 1/16 Mundijala bi se našlo i osam najbolje trećeplasiranih ekipa. FIFA razmatra da i u tom slučaju razmišlja o uvođenju penala u slučaju nerešenog rezultata.

Fifa pokrenula istragu protiv FS Senegala

Međunarodna fudbalska federacija pokrenula je Disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Senegala zbog kršenja pravila o konferencijama za novinare na Svetskom prvenstvu u Kataru.

FS Senegala je pod istragom zbog nepoštovanja pravila pre meča sa Ekvadorom. "Miror" podseća da svaka reprezentacija jedan dan uoči svakog meča na Mundijalu u Kataru mora da održi konferenciju za novinare u jednoj od dve sobe za novinare u glavnom Medija centru u Dohi.

Konferenciji moraju da prisustvuju selektor i jedan fudbaler. Međutim, selektor Senegala Aliu Sise pojavio se sam uoči konferencije za novinare uoči meča sa Ekvadorom.

"Miror" navodi da će FS biti najverovatnije novčano kažnjen. Fifa je nedavno kaznila FS Nemačke (DFB) sa više od 10.000 evra zbog istog propusta pre duela sa Španijom.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.