Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SRPSKA POSLA: Petoligašu više para nego drugoligašu - | K-013 Portal

SRPSKA POSLA: Petoligašu više para nego drugoligašu

konkurs, raspodela novca u sportu

Podela šest i po miliona dinara iz lokalnog budžeta namenjenih podršci u radu ukupno 26 klubova i sportskih udruženja u bujanovačkoj opštini izazvalo je nezadovoljstvo kod 14 srpskih klubova i jednog romskog, koji su zbog uočljivog kršenja Zakona o sportu, odlučili da obaveste nadležne državne organe, zahtevajući poništavanje konkursa.

– Član Okružne Pčinjske lige, u fudbalu petog saveznog ranga FK Ternoci iz Velikog Trnovaca odlukom Komisije za sport dobio je 1,9 miliona dinara, što je 30 odsto od ukupnih sredstava čime je prekršen član 138 Zakona o sportu koji predvidja da jedan sportski kolektiv može dobiti maksimalno dvadeset procenata od opredeljenih sredstava – upozoravaju u zajedničkom saopštenju predstavnici srpskih klubova, a prenosi list Danas.

Paradoksalno je da je Klub malog fudbala Zufo, koji se takmiči u drugoj ligi dobio tri puta manje sredstava (600.000) dinara. Najstariji sportski kolektiv u ovoj opštini FK BSK koji se takodje kao i Ternoci takmiči u petoj ligi dobio je 850.000 dinara.

– Uvek će biti nezadovoljnih – kratko je reagovao na nezadovoljstvo srpskih klubova predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi. Nenad Stajić, koji godinama vodi Košarkaški klub Plej 017, kaže za Danas da „nema ništa protiv albanskih klubova ali da je konkurs bio netransparentan, što je dovelo da opravdanog nezadovoljstva“. Predsednik nekadašnjeg rukometnog superligaša BSK Heba, Zoran Milošević navodi da „komisija mora da poštuje i tradiciju i rezultate klubova koji ovde postoje, što nije učinjeno pa konkurs mora da bude poništen“.

– Bez intervencije države, ne verujem da bilo šta može da se promeni, jer ovakva odluka je pomalo i diskriminatorska prema srpskim klubovima i njihovim članovima – kaže Tomislav Stojković iz FK Levosoje.

Predstavnici nezadovoljnih klubova najavili su u znak protesta javne treninge u centru grada, kako bi se izborili da Komisija za sport, pri Opštinskom veću u Bujanovcu promenila odluku. U međuvremenu iz lokalne samouprave najavili su da će na osnovu rezultata konkursa novac biti do kraja nedelje uplaćen na račune klubova.

I Dinamo iz Vranja tražio više novaca

Nezadovoljni odlukom Gradskog veća o raspodeli sredstava za sport protestovali su svojevremeno i fudbaleri i stručni štab prvoligaša Dinama iz Vranja, ali ne želeći da prekrši zakonsku obavezu da jednom klubu može pripasti najviše 20 procenata budžetskih sredstava Gradsko veće je ostalo pri stavu da dinamo dodeli maksimalnih 12 miliona dinara.

(Danas)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS