Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Niš nema dvoranu u brzom klizanju, ali ima šampionku u tom sportu - | K-013 Portal

Niš nema dvoranu u brzom klizanju, ali ima šampionku u tom sportu

brzo klizanje, nis, sofija rodic

Dvanaestogodišnja Sofija Rodić iz Niša u samom je vrhu evropskog brzog klizanja iako Niš nema dvoranu za treninge i takmičenja u tom sportu.

Sofija je do sada osvojila 87 medalja na različitim domaćim i evropskim takmičenjima i osam pehara.

„Trenira me Evegenija Radanova koja je osvojila olimpijsku medalju. Ona je jako dobar trener i zahvalna sam joj što me je prihvatila kao da sam član njenog tima“, kaže Sofija.

Na takmičenjima u Budimpešti i Beogradu, koja su održana prošlog meseca, Sofija je uspela da se izbori za dve zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu medalju. Dobri rezultati omogućili su joj plasman na završnicu Evropskog kupa među osam najbržih takmičarki u Evropi. Za razliku od ostalih takmičarki, mlada Nišlijka ne trenira u rodnom gradu, već na treninge odlazi uglavnom u glavni grad Bugarske.

„Trening je težak jer se čovek jednostavno premori od puta, ali meni to nije problem, jer se trudim i želim, tako da mi nije teško. Jedino je malo teže to što moram zbog putovanja da učim u kolima ili kasno uveče kada stignemo. Zato bi meni stvarno značilo kada bi ovde imali klizalište“, objašnjava Sofija.

Ova talentovana devojčica prvi put je stala na klizaljke sa šest godina. Uz veliku podršku i veliko požrtvovanje čitave porodice uspela je da napreduje i dostigne svoje vršnjakinje iz zemalja u kojima brzo klizanje ima dugu tradiciju. Petar Rodić, Sofijin otac, kaže da se njegova ćerka uvek trudi da da sve od sebe i nikada se ne žali da joj je teško.

„Sve sami finansiramo od naših plata, koliko naše mogućnosti dozvoljavaju, a dozvolile su da za sada možemo da je pratimo. Plan za sledeću godinu je da idemo na što više kampova tokom leta i da odemo na što više treninga u Bugarskoj, u Sofiji kod Evegenija Radanove, da radimo na njenoj tehnici“, kaže Rodić.

Sportski centar „Čair“ obezbedio je Sofiji poseban termin za treninge na klizalištu, ali s obzirom da je staza na klizalištu prekratka, Sofija sa roditeljima odlazi svakog vikenda na treninge u Sofiju. Do sada je klizala i u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Španiji. Želja joj je da najpre ode na Svetsko juniorsko prvenstvo, a jednoga dana i na zimske Olimpijske igre.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS