Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Norveška alpinistkinja probaće da osvoji 14 najviših vrhova - | K-013 Portal

Norveška alpinistkinja probaće da osvoji 14 najviših vrhova

alpinizam, Harila, Mont Everest, K2

Norveška alpinistkinja Kristin Harila nastavlja osvajački pohod na svih 14 vrhova viših od 8.000 metara u rekordnom vremenu, nakon što je osvojila 8.051 metar visok Brod Pik u Pakistanu.

Ona je pre toga osvojila zloglasni K2, što je objavila na svom Instagramu. Brod Pik je 12. najviši vrh na svetu, a Harila je u protekla tri meseca osvojila njih devet. K2 je s 8.611 metara drugi najviši vrh na svetu, iza 8.849 metara visokog Mont Everesta.

Pet od 14 vrhova se nalazi u Pakistanu.

Harila će pokušati da bar izjednači, ako ne i popravi rekord Nirmala Purdže, bivšeg pripadnika Brigade Gurka u britanskoj vojsci i potom pripadnika specijalnih snaga britanske kraljevske mornarice, prenose agencije.

Norvežanka je osvajački pohod počela usponom na 8.091 metar visoku Anapurnu 28. aprila u Nepalu. U Pakistanu joj još preostaju dva vrha, pre nego što se vrati u Nepal i Tibet, gde treba da osvoji još tri planinska vrha.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.