Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevački šahisti ispisali istoriju u Prvoj seniorskoj ligi Vojvodine - | K-013 Portal

Pančevački šahisti ispisali istoriju u Prvoj seniorskoj ligi Vojvodine

sah, marko milanovic

U Bačkoj Palaci je održana Prva seniorska liga Vojvodine u šahu. Takmičenje je trajalo punih osam dana i nakon 11 napornih kola najbolji pančevački šahisti iz kluba ŠK "Svetozar Gligorić - Gliga" ostvarili su uspeh koji nije zabeležen od formiranja Šahovskog saveza Vojvodine 1948. godine, od kada se vode pisani izveštaji sa takmičenja.

Pančevački klub, koji ovde godine ponosno slavi 100 godina postojanja, sa 7 poena prednosti dva kola pre završetka osvojio je prvo mesto i plasman u najviši rang takmičenja, Prvu ligu Srbije.

Ali to mu nije bilo dovoljno, pa je na isti način nastavio do kraja i iz 11 mečeva postigao svih 11 pobeda i time maksimalnih 33 poena, čak 9 više od sledećeg, što je takođe presedan u Prvoj ligi Vojvodine.

Ovaj rezultat je utoliko vredniji kada se zna da je zbog materijalnih teškoća ostvaren samo sa osnovnim sastavom, bez rezervi i bez bilo kakvih izmena u timu. To znači da su našim takmičarima 3 takmičarska dana sadržala preko 10 sati igranja veoma napornih partija, bez zamena, niti bilo kakve pomoći.

I pri tome, od njih 6 petorica su iz 11 partija ostvarili 8 do 9 poena, što su velemajstorski rezultati.

Šampionski tim ŠK "Svetozar Gligorić - Gliga" čine:

1. Velemajstor Dalibor Stojanović
2. Internacionalni majstor Miloš Stanković
3. Internacionalni majstor Lazar Nestorović
4. FIDE majstor Slobodan Munižaba
5. Internacionalni majstor Dejan Nestorović
6. Majstorski kandidat Marko Milanović

Po mišljenju učesnika, sudija i gledalaca na takmičenju, kruna uspeha pančevačkog tima je blistavi učinak našeg mladog sugrađanina mladog MK Marka Milanovića, višestrukog kadetskog prvaka Srbije u svim šahovskim disciplinama.

Za svoj klub i grad 12- godišnji Marko, inače najmlađi igrač na ovom izuzetno teškom seniorskom takmičenju, osvojio je punih 8 poena i uvećao svoj ionako visok rejting za još neverovatnih 114 rejting-poena.

Podsećamo da nešto pre ovog velikog uspeha prve ekipe i drugi tim istog kluba, pod nazivom "Svetozar Gligorić - Gliga 2", po prvi put od kada postoji osvojio je prvo mesto u Južnobanatskoj ligi i plasirao se u viši rang takmičenja, drugu Ligu Vojvodine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.