Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pešić: Alarmanta je situacija gde se nalazi srpska košarka - | K-013 Portal

Pešić: Alarmanta je situacija gde se nalazi srpska košarka

svetislav pesic, kosarka, srbija

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je danas u Nišu da košarka u Srbiji slabo napredovala u poslednjih 20 godina i upozorio je da neće biti ni medalja u budućnosti ako se nešto ne promeni.

„Ovo je najbolja vest koja je čuo otkako sam postao selektor – da je dvorana u Nišu rasprodata. Mi smo pre neki dan igrala igrali u Rigi, bilo je 11.500 gledalaca i kada uporedite naš Beograd gde smo igrali sa Letonijom i gde je bilo 2.300 ljudi… Onda je ovo jedna dobra vest pred utakmicu“, rekao je Pešić na konferenciji za novinare u Nišu.

„Utakmica protiv Belgije, kao i sve u kvalifikacijama, veoma je važna. Pokušavamo da se pripremimo najbolje što možemo“, dodao je selektor.

Posle poraza u Rigi od Letonije, košarkaška reprezentacija Srbije dočekuje sutra u Nišu selekciju Belgije u poslednjoj utakmici prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

„Nama je kontinuitet ekipe ugrožen. Od prve utakmice utakmice sa Letonijom pa do ove sutrašnje, kroz tim je prošlo 23 igrača. Nikakav kontinuitet ne postoji. Situacija je alarmantna, kao što je alarmantno i gde se nalazi srpska košarka“, rekao je Pešić.

On je istakao da se svi stalno vraćaju na zlatne medalje osvojene 2001. i 2002. godine i dodao da je bilo dobrih rezultata i posle toga i da mu nije jasno zašto se ti rezultati ne priznaju.

„Mi smo na Evropskom prvenstvu 2001. godine igrali četvrtfinale sa Letonijom i pobedili smo sa 114:78. Danas, 20 godina kasnije, Letonija je protivnik protiv koga moramo da damo maksimum kako bismo pobedili“, rekao je Pešić.

„Za 20 godina smo slabo napredovali zbog toga što u Srbiji košarka postoji samo kad igraju Partizan i Crvena zvezda. Sve ostalo se ne računa… Očigledno je da treba da dodješ u Niš pa da te podrže“, dodao je on.

Pešić je ponovio da košarka u Srbiji nije napredovala u poslednjih 20 godina i istakao da on to ima pravo da kaže.

„Ali, ovaj trener koji je pred vama se ne predaje, veruje u sebe i veruje u igrače koji su najbolji deo srpske košarke“, istakao je selektor Srbije.

„Potrebno je da ne živimo u oblacima i izvan vremena jer sve reprezentacije napreduju. Košarka je globalan sport, ne igra se više u tri-četiri zemlje, nego se igra u čitavom svetu i nije čudo što smo pre 20 godina Letoniju dobili sa 30 razlike, a sada se borimo da ih pobedimo makar sa jednim košem razlike“, dodao je Pešić.

Usledilo je pitanje novinara šta su konkretni problemi, a Pešić je istakao da su oni višestruki.

„Živimo u prošlosti. Ne računamo da se sve ostale zemlje razvijaju. Zvanični prvak Evrope je Slovenija, oni su igrali Olimpijske igre, otišli su u polufinale. Mi nismo prvaci Evrope, nismo otišli na Olimpijske igre. Oni su počeli pripreme 15. juna, naš glavni protivnik u ovoj rundi je Letonija, oni su isto počeli 15. juna. Obezbedili su uslove da se trenira kao u neko moje vreme“, rekao je Pešić.

On je potom dao primer Hrvatske koja nije osvojila medalju od 1995. godine.

„Ako se ne promene stvari u srpskoj košarci, nećemo ni mi osvajati medalje. Neće biti ni četvrtfinala ni polufinala, da ne govorim o medaljama“, rekao je Pešić.

Pešić je naveo da se u Srbiji više ne organizuju kontrolni treninzi mladjih selekcija, da se polovina igrača ne pojavi i kada ima tih treninga.

„Ne možemo da se zberemo, kako kažete vi ovde u Nišu“, rekao je Pešić.

On je kazao da se sve promenilo i da se sve svelo na Partizan, Crvenu zvezdu i Beograd i istakao da moraju da se zaborave crveno i crno-bela zastava i da se sve spoji u jednu – srpsku zastavu.

Pešić je naveo i da je KSS razgovarao sa predstavnicima klubova kako bi i oni pomogli.

„Imamo dva tima u Evroligi, što je fantastično za našu košarku. Nisam protiv Partizana i Zvezde, radujem se što su u Evroligi, ali očekujemo da će ti klubovi u novembru i februaru da nam pomognu. Ne tražimo da puste petoricu igrača, tražimo bar dvojicu“, rekao je Pešić.

Tema konferencije za novinare ponovo je bio i Nikola Jokić, a selektor je rekao da očekuje da će se najbolji NBA igrač nacionalnom timu priključiti 4. avgusta.

„Prema ugovoru NBA i FIBA, NBA igrači pod ugovorom imaju pravo da treniraju sa reprezentacijama 28 dana pred takmičenje. Dogovor je da se Jokić priključi 4. avgusta na početku priprema, a koliko mu znači reprezentacija govori i to što nam je poželeo sreću pred Letoniju, poslao nam je poruke podrške“, rekao je Pešić.

Selektor Srbije je naveo da je Bogdan Bogdanović povredjen i da se još ne zna da li će igrati na Evropskom prvenstvu, kao i da Aleksej Pokuševski nije dobio dozvolu Oklahome da igra u ovim kvalifikacijama.

„Lučić je imao koronu, još mu je pukao mišić i ne znamo da li će biti operisan, Teodosić se povredio, Micić se povredio na početku, pa obnovio povredu“, dodao je Pešić.

On je na kraju naveo i da je reprezentacija na utakmici u Rigi izgubila trojicu igrača zbog povreda. „Za Avramovića ne znamo da li je slomio ruku, Bjelica je obnovio povredu, Kuridža se povredio i oni nisu trenirali“, rekao je Pešić.

Utakmica izmedju Srbije i Belgije igra se sutra od 21.00 u niškom Čairu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.