Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pobeda Srbije na startu Evrobasketa - stotka "orlova" protiv Holandije! - | K-013 Portal

Pobeda Srbije na startu Evrobasketa - stotka "orlova" protiv Holandije!

košarkaši, srbija, orlovi, ep

U prvom kolu prve faze takmičenja na šampionatu Evrope, košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je u Pragu selekciju Holandije sa 100:76 (31:21, 20:17, 24:23, 25:15).

Izabranici Svetislava Pešića bez većih problema su opravdali ulogu velikog favorita protiv verovatno najslabijeg protivnika u grupi. Selektor je to iskoristio da ravnomerno rasporedi minutažu, a nešto manje od ostalih igrao je samo Nemanja Nedović, koji je tek zalečio povredu.

Veliku minutažu je najbolje iskoristio Vanja Marinković, koji je postigao 18 poena, uz pet trojki, i imao je najveći indeks korisnosti u našem timu,

Nikola Jokić je odigao pola utakmice i sa 19 poena je bio naš najefikasniji igrač, uz šest skokova i četiri asistencije, a što je u ovoj fazi prvenstva najvažnije, nije trošio previše snage.

Vasilije Micić je takođe mogao da igra samo 22 minuta i za to vreme je postigao 15 poena, a imao je čak 12 asistencija.

Reprezentativci Srbije su imali dobro šutersko veče i pogodili su 14 trojki, uz izvanredan procenat uspešnosti od 45 odsto, mada treba istaći da su i Holanđani odlično parirali u tom segmentu, jer su ubacili jednu trojku manje.

Možda najviše pohvala naši igrači zaslužuju zbog velike borbenosti, što je rezultiralo sa čak 15 skokova u napadu, pa smo susret završili sa 11 šuteva više od protivnika.

Teba istaći i podatak da je naš tim za 40 minuta imao svega sedam izgubljenih lopti, što ukazuje na izuzetno visok nivo koncentracije svih igrača od početka do kraja utakmice.

Večerašnja igra je bila odličan uvod u šampionat, a ekipa će svakako biti još bolja kada joj se priključi Nikola Milutinov.

Reprezentacija Srbije sutra se u drugom kolu sastaje sa Češkom, koja je danas izgubila od Poljske.

Srbija: Davidovac 1, Marinković 18, Kalinić 10, Lučić 6, Ristić 11, Jokić 19, Nedović 2, Jagodić-Kuridža 4, Micić 15, Gudurić 5, Jaramaz 9.

Holandija: Frank, de Vriz 11, Vilijams 6, de Jong 28, Kerazi 6, Hamik 6, Šaftenar, Edvards 2, Šaftenar 2, Harms 8, Kok, Klof 7.

Prethodno, u D grupi Izrael je savladao Finsku 89:87, a Poljska Češku 99:84.

U drugom kolu sutra se sastaju: Finska - Poljska (14.00), Češka - Srbija (17.30), Holandija - Izrael (21.00).

Pešić: Očekivali smo ovo

Iako rezultat kaže da je pobeda bila 24 razlike, Srbija nije imala baš lagan put ka tako ubedljivom trijumfu...

"Očekivali smo ovakvu utakmicu, igrali su jako motivisano, sa puno energije, bez pritiska. Ne mogu da kažem da smo loše branili, uvek možete bolje, to je tačno, ali svi ovde na konferenciji i naš tim, moraju biti svesni da je ovo Evrobasket i treba da očekujemo svaku utakmicu na ovakvom nivou. Protiv Srbije svako želi da igra utakmicu sezone, to nije ništa novo za nas, mi smo u procesu i pokušavamo da budemo bolji iz utakmice u utakmicu", počeo je Pešić.

O Česima:

"Biće drugačija utakmica, njihova današnja protiv Poljske... imali su utakmicu koju su morali da pobede, a sutra, kao što sam rekao pre, želeće da pobede protiv nas, imaće podršku navijača, ali u svakom slučaju će biti motivisani, bez pritiska."

Pešić je otkrio čime je bio najzadvoljniji:

"Najviše sam bio impresioniran našom publikom, moram da kažem da za ovo vreme što smo igrali kvalifikacije, možda je trebalo ovde da igramo kvalifikacije, jer takvu podršku nismo dobili nijednom do sada, osim protiv Grčke u našoj dvorani. Mnogo je važnije, sa aspekta čiste košarke, ekipa je pokazala profesionalni odnos. Taj odnos je nešto što mi se najviše dopada, naravno svaka utakmica donosi nešto novo, drugačije, ali odnos prema igri i želja da se odigra onako kako treba, to je nešto što je važno za mene i za ekipu."

U Pragu smo favoriti i oni će tražiti svoju šansu, kroz motivaciju, pomoć publike... Svesni smo toga.

"Milutinov je važan igrač u toj rotaciji koju imamo. Ristić je od minuta do minuta pokazao zašto je ovde, iskusan je, malo je bio stegnut jer nije igrao puno pre toga, ali znamo njegove mogućnosti. Očekujemo da sutra ponovi sutra istu utakmicu, svi će dobijati šansu, neko više, neko manje minuta. Prvenstvo traje dugo, makar očekujem da će za nas biti dugačko. Povreda da nas zaobiđu, da ne bude kao što je bilo na pripremama."

Vanja Marinković je ubacio 18 poena i poručio:

"Dobro smo počeli utakmicu, prvo poluvreme je bilo dobro, ali smo onda imali loše minuta u trećoj četvrtini. Prišli su blizu, ali nismo pali, ostali smo fokusirani i počeli smo ponovo dobro da igramo."

I on je bio impresioniran publikom:

"Bilo je divno, znači dosta... Nisam ih ovoliko očekivao, nisam ni slutio, hvala im mnogo i to nam dosta znači",kazao je Marinković.

Micić: Svaki igrač doprinosi timu, tako se gradi timski duh

Vasilije Micić, nakon pobede Srbije nad Holandijom, smatra da je svaki igrač iskoristio pruženu priliku i doprineo pobedi u prvom meču na Evropskom prvenstvu.

"Utakmica je bila interesantna za sve nas - svi su igrali i osetili, mnogi su debitanti i ovo je veliko iskustvo za naredne mečeve. Imali smo dobar pristup u svakom trenutku, i to je bilo dovoljno danas", rekao je Vasilije Micić za RTS.

Početkom treće četvrtine, u igri "orlova" se osetio pad u igri, ali je Micić u tim trenucima zablistao i povukao ekipu.

"Svako ima veliku ulogu u timu i svako je sposoban da preokrene utakmicu kvalitetom i iskustvom. Najvažnije je da jedni druge učinimo boljim. Sve počinje od Jokića, ali svaki igrač u svakom trenutku doprinosi - odbrambeno ili malim detaljima... Tako se gradi timski duh".

Srbiju sutra očekuje meč sa Češkom, koja je danas poražena od Poljske.

"Danas je Poljska odigrala odličan meč, verovatno su pod pritiskom jer nije uvek lako igrati pred svojom publikom. Moramo da se odmorimo i spremimo mentalno za meč", rekao je Micić.

Kalinić: Nastavljamo skroz do Berlina

Reprezentativac Srbije, Nikola Kalinić, zadovoljan je igrom "orlova" u prvom meču na Evropskom prvenstvu i pobedom nad Holandijom.

"Najbitnije je da smo ostvarili pobedu. Svi smo igrali, svi se upisali, ulazimo u ritam i pripremamo se za najbitnije mečeve u Berlinu - osmina finala, četvrtfinale... Da ne idemo predaleko, ali znamo zašto smo došli", rekao je Kalinić za RTS nakon meča.

Reprezentacija Srbije je imala veliku podršku na tribinama u Pragu, što je mnogo značilo "orlovima".

"Uvek je lepo igrati pred našom publikom. Znamo da nas uvek prate, redovni su na svim turnirima. Nastavljamo dalje, skroz do Berlina", poručio je Kalinić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.