Paraolimpijci Srbije svečano dočekani u Skupštini Beograda
paraolimpijci srbije

Paraolimpijci Srbije svečano dočekani u Skupštini Beograda
montekristo 0507


Svečani doček reprezentativaca Srbije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju održan je danas u Skupštini Beograda.

Paraolimpijac Dragan Ristić, koji je osvojio dve zlate medalje u streljaštvu, čestitao je sportistima na njihovim uspesima i velikoj borbenosti.

"Paraolimpijske igre u Parizu su veoma blizu, a očekuju nas evropska i svetska prvenstva. Borićemo se da Srbiji donesemo još medalja kada se vratimo iz Pariza", kazao je Ristić okupljenima na dočeku.

Reprezentativci Srbije su na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojili šest medalja, od čega dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu medalju.

Obe zlatne medalje osvojio je strelac Dragan Ristić, koji je u disciplini vazdušna puška 50 metara, klasa SH2, upucao i svetski rekord 252,7 krugova.

Srebrne medalje osvojili su Zdravko Savanović u disciplini vazdušna puška 50 metara, klasa SH2 i Laslo Šuranji u disciplini puška trostav u klasi SH1.

Bacač čunjeva Željko Dimitrijević osvojio je srebro, dok su stonoteniserke Borislava Perić Ranković i Nada Matić osvojile bronzanu medalju.

Na ovim Paraolimpijskim igrama učestvovalo je oko 4.400 sportista iz više od 160 zemalja, koji su se nadmetati u 22 sporta i 539 disciplina.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je sportistima da su oni primer čovečanstvu i Srbiji koliko čovek sa čvrstim karakterom i voljom pokazuje prave vrednosti.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je da su Srbija i EU ponosne na rezultate paraolimpijaca i poručio im da su sa osvojenim medaljama i oborenim rekordima učinili sjajan posao u Tokiju.

"Od vas treba da naučimo važnu lekciju, a to je da kada imate dovoljno jaku volju, onda možete da postignete sjajne rezultate", naglasio je on.

Žofre je rekao da je u svetsku populaciju čini 15 odsto ljudi sa invaliditetom, a da se oni i pored tolike brojnosti suočavaju sa diskriminacijom.

"To je nešto što mora da se promeni. To je nešto za šta se zalažemo u EU. Vi svojim sposobnostima i veštinama možete da učinite svako društvo boljim", istakao je on.

Delegacija Evropske unije u Srbiji bila je partner Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Naredne Paraolimpijske igre biće održane od 28. avgusta do 8. septembra 2024. godine, u Parizu.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble