Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Siti ipak može do Lige šampiona - | K-013 Portal

Siti ipak može do Lige šampiona

Fudbalski klub Mančester siti mogao bi i sledeće godine da učestvuje u Ligi šampiona, uprkos suspenziji koju je dobio od Evropske fudbalske unije (Uefa).

Siti ipak može do Lige šampiona

Siti je zbog kršenja finansijskog fer-pleja kažnjen sa dve godine neigranja u elitnom takmičenju, a moraće i da plati 30 miliona evra. Međutim, dok mediji spekulišu o budućnosti kluba i menadžera Pepa Gvardiole, koji je potvrdio u sredu uveče da ostaje, dok "građani" tvrde da su optužbe lažne, pojavila se mogućnost po kojoj bi i sledeće sezone mogli da nastupaju u Ligi šampiona.

Engleski šampion moći će da učestvuje u najjačem evropskom takmičenju u sezoni 2020-2021. ukoliko zatraži od Suda sportske arbitraže (CAS) u Lozani da im zamrznu status dok se njihova žalba na reši, tvrde pravni stručnjaci.

Klub sa "Etihada" momentalno je poslao žalbu CAS, ali ima mogućnost da zatraži takozvane "privremene mere", koje bi značile zamrzavanje statusa. U suprotnom, rizikuje da suspenzija krene tokom žalbenog postupka, pošto bude objavljen žreb za sledeću sezonu Lige šampiona.

Izvlačenje parova preliminarne runde zakazano je za deveti jun, dok je termin žreba za grupnu fazu 27. avgust.

"Veoma je izvesno, gotovo sigurno, da će Siti tražiti 'privremene mere' od CAS-a", izjavio je za Rojters vodeći sportski advokat Džon Merzad.

"To je jedini način da se traži ta vrsta odlaganja disciplinske kazne, s obzirom na to da je, u skladu sa Uefinim statutima, CAS trenutno u isključivoj nadležnosti za žalbu."

Navedeno "posebno izuzeće" ukida suspenziju dok slučaj ne bude potpuno rešen, a u slučaju da ga ne zatraži, Siti neće biti u žrebu. Prema trenutnom rasporedu CAS slučajeva, saslušanje Engleza moglo bi da se dogodi tek početkom sledeće godine. Jedno je sigurno – nemoguće je da to bude pre jula ove godine.

Jedini način da odluka bude donešena pre početka ciklusa Lige šampiona jeste da se slučaj ubrza.

Kristofer Flanagan, urednik Međunarodnog žurnala sporskog prava, izjavio je da će obe strane imati manje vremena za pripremu svojih argumenata, tako da će Siti biti pritisnut da traži "privremene mere".

"Takav scenario je najverovatniji jer bi Sitiju dao određenu sigurnost dok se sprema za kompletno saslušanje, ne rizikujući šanse da se nađu u Ligi šampiona sledeće sezone", naveo je Flanagan.

Iako ni Uefa ni Mančester siti nisu objavili mnogo detalja o slučaju, odluka komisije Suda u Lozani pružila bi rani pokazatelj njihovog stava o jačini klupske žalbe.

"Biće vrlo interesantno videti šta CAS radi u pogledu zahteva za 'privremenim merama'. Kao jedan od faktora koji će predsednik komisije uzeti u obzir pri odlučivanju da li će odobriti privremene mere jeste i verovatnoća uspeha u konkretnom slučaju", dodao je Merzad.

Siti ima 10 dana da uloži žalbu od trenutka dobijanja kompletnog obrazloženja odluke od Uefa. Potom komisija CAS mora da odluči da li će prihvatiti zahtev za zamrznuće, što bi moglo da se dogodi već do kraja marta.

Ukoliko bi klub uspeo da zamrzne presudu i zaigra u sezoni 2020-2021, a CAS potvrdi suspenziju, ona bi se odnosila na dve sezone posle toga.

Igrači Sitija mogu da traže raskid ugovora

Kako sada stvari stoje, situacija u Mančester sitiju mogla bi da bude "izlazna karte" za mnoge članove engleskog prvaka.

"Klub je nesumnjivo prekršio svoje ugovore, čime je omogućio igračima pravo da napuste ili traže bolje finansijske uslove za ostanak", istakao je Merzad.

Jedan od vodećih sportskih advokata je dodao da fudbaleri imaju argument da kažu da ih je klub sprečio da igraju u elitnom takmičenju.

"Igrači mogu da tvrde da su im ugovori potkopavani, zbog čega imaju pravo da daju ostavku i postanu slobodni agenti. Njihovi menadžeri će u tom slučaju zahtevati ogromne isplate zagarantovane ugovorima ili tražiti još veće kako bi ostali u klubu."

(RTS, foto:  EPA (Nigel Roddis)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.