Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sportisti se od sutra vraćaju treninzima, prve utakmice moguće krajem maja - | K-013 Portal

Sportisti se od sutra vraćaju treninzima, prve utakmice moguće krajem maja

pancevo, beograd, novi sad, vesti, sport

Sportisti u Srbiji ponovo mogu da treniraju na otvorenom, u grupama najviše od 10 ljudi, što je prvi korak prema dugo željenom nastavku takmičenja koje je prekinuto zbog pandemije korona virusa.

Na treninge se prvi vraćaju fudbaleri, Crvena zvezda i Partizan sutra će posle mesec i po dana ispuniti terene na stadionu Rajko Mitić i SC "Teleoptik", isto će uraditi Vojvodina, Radnički Niš, Spartak, Voždovac, Čukarički i drugi klubovi.

Kako sada stoje stvari, izvesno je da će se Superliga završiti na terenu, kao i Kup Srbije, s tim da je mnogo verovatnije da će se u prvenstvu odigrati samo preostala četiri kola, bez plej-ofa i plej-auta.



Krajnji rok da se odluči o načinu završetka sezone je 25. maj, a prve utakmice, bez publike, mogli bismo da očekujemo krajem maja ili početkom juna. I dok se u fudbalu nazire nastavak, u drugim kolektivnim sportovima, pre svega dvoranskim, kao što su košarka i rukomet situacija je mnogo komplikovanija, jer još nisu dozvoljeni treninzi na zatvorenom, dok je, recimo, u odbojci sezona završena i titule se dodeljene Vojvodini i TENT-u.

To znači da će odbojkaši i odbojkašice na teren tek naredne sezone. Najviše bure biće, kao i prethodnih sezona, u košarkaškoj ABA ligi, gde se "lome koplja", a sve će zavisiti i od nastavka takmičenja u Evroligi i Evrokupu. Košarka je, bez dileme u najtežoj situaciji, pre svega i zbog činjenice da većina klubova i ne može da počne sa treninzima jer su brojni internacionalci otišli kućama, pogotovo Amerikanci, koji najavljuju i da ne žele da se vrate jer bi na taj način rizikovali ugovore za sledeću sezonu.

I tu je poznat krajni datum do koje će se sve znati, a to je 24. maj. Zvezda i Partizan imaju opciju da od sutra krenu da treniraju na otvorenom, iz Humske su najavili da razmišljaju o tome, ali još ništa nije potvrđeno.



Ono što je sada izvesno, jeste da domaće Superlige teško da će biti ove godine, to takmičenje skoro da niko i ne spominje, pa bi najrealniji ishod bio da Srbija nema šampiona za 2020. godinu.

Vaterpolo je prema analizi stručnjaka jedan od najbezbednijih sportova u vreme opasnosti od virusa, zbog hlora u vodi, ali još se ne zna kako će se završiti i regionalna i domaća liga. U regionalnoj je ostalo tek još nekoliko utakmica, a kao ideja za završetak domaće lige figurira turnir na otvorenom, gde bi se sve završilo za dva-tri dana, ali za sada nema ništa zvanično.

Takođe, veliko pitanje je da li će se završiti evropska takmičenja, sponzori su se već povukli iz nekih klubova u Mađarskoj, pa je budućnost neizvesna. Sportisti u pojedinačnim sportovima, poput Ivane Španović ili veslača i kajakaša, strelaca, rvača, džudista, već su se vratili treninzima na otvorenom, međutim, njihov problem je što su otkazana sva takmičenja, praktično cela sezona "visi" i sada im je preostalo samo da polako vraćaju fizički spremnost i neophodnu formu.



Ipak, ono što je najvažnije jeste da se sport, zahvaljujući smirivanju pandemije, pokreće sa mrtve tačke i da će leto, bar sa sportske strane, biti aktivnije nego ikad.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.