Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sud za sportsku arbitražu presudio: Rusija ne može da koristi ime, zastavu i himnu naredne dve godine - | K-013 Portal

Sud za sportsku arbitražu presudio: Rusija ne može da koristi ime, zastavu i himnu naredne dve godine

sud za sportsku arbitražu, rusija

Rusija neće moći da koristi svoje ime, zastavu i himnu u naredne dve godine, na predstojećim olimpijskim igrama u Tokiju i Pekingu, ali i na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, današnja je presuda Suda za sportsku arbitražu (CAS).

Sud sa sedištem u Lozani je tako prepolovio četvorogodišnju suspenziju koju je prošle godine izrekla Svetska antidoping agencija (WADA) pošto je navela da Ruska antidoping agencija (Rusada) ne poštuje njena pravila. Tada je navedeno da je Rusada manipulisala laboratorijskim podacima koje je predala istražiteljima prošlog januara.

Rusija, takodje, u naredne dve godine neće moći da organizuje velika medjunarodna takmičenja.

Ruskim sportistima i timovima i dalje će biti dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju sledeće godine, na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022, kao i na svetskim prvenstvima, uključujući i fudbalsko u Kataru 2022, ali pod uslovom da nisu bili umešani u doping.

Jedna od pobeda Rusije je to što će na dresovima sportista moći da piše i "Rusija", pod uslovom da istom veličinom pored toga bude ispisano "neutralni sportista" ili "neutralni tim".

Ruski sportisti i timovi mogu da zadrže boje svoje zastave na dresovima na velikim takmičenjima, što im nije bilo dozvoljeno da prethodna dva svetska prvenstva u atletici.

Iz WADA su, uprkos smanjenju kazne, pozdravili odluku suda.

"CAS je jasno podržao naše nalaze da su ruske vlasti drsko i ilegalno manipulisale podacima Moskovske laboratorije u pokušaju da prikriju institucionalizovanu šemu dopinga", rekao je predsednik WADA Vitold Banka.

Vršilac dužnosti direktora Rusade Mihail Buhanov rekao je na konferenciji za novinare u Moskvi da se "čini da nisu saslušani svi argumenti koje su izneli advokati".

Rusadi je, takodje, naloženo da plati WADA 1,27 miliona dolara za pokrivanje troškova istrage, plus novčane kazne od 100.000 dolara i 400.000 švajcarskih franaka za pravne troškove.

Ruska agencija ima pravo žalbe švajcarskom vrhovnom sudu u Lozani.

Očekuje se da će CAS celu presudu na 186 stranica objaviti u narednih nekoliko nedelja.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.